Med den nya tekniken som sms och sociala medier är det enkelt att snabbt nå många människor. Lättillgängligheten gör att det är både på gott och ont.

– Om någon skriver att man tänker ta livet av sig kan man bli hetsad till att faktiskt göra det. Men man kan också bli hjälpt av att skriva det, då kan det komma någon som man kan prata med, säger Else-Marie och tillägger.

– Man kan också gå in på stödsidor som MIND.se och chatta på Självmordsupplysningen.

Just att ha någon att prata med i den svåra stunden anses Else-Marie vara det allra viktigaste. Hon säger att självmord varit tabu under en lång tid och att många människor inte tror att det går att förhindra att någon begår självmord.

– Man kan inte alltid vara på plats, men ibland kan man det.

Om man ser att någon skriver att de tänker ta livet av sig är det bästa man kan göra att prata med personen.

– I den stunden när man är så förtvivlad och ångestfylld känner man sig ensammast i världen. Det viktigaste man kan göra då är att prata med personen så att den inte känner sig ensam. Parallellt med detta ska man givetvis ringa 112.

Else-Marie är flera gånger noggrann med att påpeka att om man mår så dåligt att man funderar på att begå självmord så ska en inte hålla det för sig själv. Det finns hjälp att få. Självmord är ett stort samhällsproblem som måste lösas gemensamt. Extra viktigt är det att som vuxen finnas tillgänglig för unga personer som mår dåligt och våga fråga om självmordstankar.

– Unga människor är inte den största gruppen som tar livet av sig, men den grupp där talen inte sjunker och som har många självmordsförsök. Många har ingen klok vuxen att prata med som kan hjälpa dem genom livskriser och förklara att det blir bättre. Det är viktigt att vuxna pratar med unga om hur man löser problem och hanterar kriser.