2012 var ett kritiskt år för Skövde Ishockeyklubb. Ekonomin blödde och klubben var i ett nästan hopplöst läge. Några tyckare ansåg att det bästa var att låta klubben gå i konkurs och göra en nystart. Då gick Mikael Fahlander, som tjänat sina pengar på Assistansia-koncernen, in med 1,2 miljoner kronor.

Samtidigt granskades Fahlanders sponsorpengar av Skatteverket, eftersom de misstänktes komma från en miljardaffär där alla pengar försvann utomlands.

Utöver Fahlanders pengar fick Skövde IK totalt 1,1 miljoner kronor för Max Fribergs övergång till NHL. Dessa båda intäkter räddade klubben från konkurs.

Stig Kronberg, dåvarande ordförande, och klubbchefen Mikael Hjerpe, lämnade beskedet att Skövde IK begärt en företagskonstruktion i början av januari 2012.
Foto: Anders Axelsson

– Nu kan vi i lugn och ro se framtiden an, sa klubbens dåvarande ordförande Stig Kronberg.

Utöver Skövde IK har Mikael Fahlander pumpat in pengar i framför allt hockeyklubbar i Luleå, Karlskrona, Västervik, Norrköping och Haparanda. Han var också huvudsponsor för Djurgårdens fotbollslag i ett par år.

Nu har Mikael Fahlander ansökt om personlig konkurs. Enligt Idrottens affärer har konkurser, stämningsansökningar och skadeståndsanspråk förföljt Fahlander den senaste tiden och flera av hans bolag har dragit på sig mångmiljonskulder. Skövde IK:s förre storsponsor uppges ha en skatteskuld på cirka 40 miljoner kronor och skulder hos Kronofogden om drygt 11 miljoner kronor.

Annons

NHL