Angel Garcia från Falköping är finalist i Wimanska priset för bästa examensjobb för högskoleingenjörsutbildningen. Tillsammans med kollegan Troy Read från Australien slåss de nu om vinsten mot nio andra bidrag från hela Sverige. Angel Garcia misstänker att det kommer bli tufft, men inte omöjligt.

— Vi håller tummarna. Jag och Troy kollade och det är tufft motstånd, men vi tror att vi verkligen har en möjlighet att vinna, säger Angel Garcia.

Effektivt arbete

Det nominerade arbetet handlar kortfattat om att effektivisera arbetet i industriproduktion för att minska all form av svinn. Det kan exempelvis röra sig om överflödiga lagerytor, onödiga transporter och nedskärning av materialkostnader. Grundprincipen är ett arbetssätt mer beställningsbaserat mot kund till skillnad från att arbeta mot ett lager. Examensarbetet reder ut hur en sådan övergång kan genomföras. Mats Nilhag, som var finalistparets handledare på Högskolan i Borås, gläds åt framgångarna.

— Det är väldigt roligt att höra att arbetet är aktuellt för ett sådant pris och det var väldigt uppskattat av Volvo, säger han.

Angel Garcia berättar att man gjorde en undersökning på Volvo och kom fram till vilken metod som passade dem bäst. Någonting som inte var helt enkelt, men efter att en lösning presenterats testades den med framgång i fabriken.

Annons

— Volvo var jättenöjda med oss. Det är jättekul. Det var inte bara teoretiskt utan vi provade även praktiskt två gånger, säger Angel Garcia.

Många utmaningar

Angel Garcia studerar idag på Chalmers tekniska högskola efter examen från Högskolan i Borås. Men vägen dit har inte alltid varit rak. Angel Garcia flyttade från Guatemala till Falköping för sex år sedan bor här idag med sin fru Joanna och två barn. Innan Angel Garcia kunde sätta igång med studierna krävdes flera kurser i matematik så väl som kurser i svenska och engelska. Men att valet föll på Falköping var enkelt.

— Vi tyckte Falköping var jättefint och flyttade hit, säger Angel Garcia, och förklarar att hans fru Joanna Wood också har sina rötter här i staden.

— Vi har två barn och tror att Falköping är bra för små barn och familj, säger han.

I framtiden hoppas Angel Garcia att han kan få ett jobb som ingenjör i Falköping eller i närområdet, även om det kan bli svårt.

— Man måste följa jobbet, men jag vill jobba här eftersom mina barn trivs här. Jag hoppas att jag hittar ett jobb nära Falköping, säger Angel Garcia.

Vinnaren av Wimanska priset kommer att presenteras inom några veckor och prisutdelning sker på Polhemsfesten i Stockholm 15:e november. Prissumman på 50 000kr säger Angel Garcia att han kommer att dela med sin kollega Troy Read om de vinner, men framför allt ser han en vinst som en bra merit inför framtiden.