Regionvalet - de söker din röst.

Vi har intervjuat en kandidat i regionvalet från varje parti som idag sitter i regionfullmäk..

Regionvalet - de söker din röst.

Vi har intervjuat en kandidat i regionvalet från varje parti som idag sitter i regionfullmäktige. Det är kandidater i östra valkretsen, som utgörs av Skaraborg. Vi har valt att intervjua de högst placerade kandidaterna från vår del av Skaraborg, i de flesta fall är det toppkandidaten för Skaraborg. Under två veckors tid publicerar vi nu artiklarna utifrån dessa intervjuer.

Relaterat: ”Det är en tickande miljöbomb”

Peter Sögaard engagerade sig på 70-talet i Fältbiologerna mot miljöförstöring. Det skulle dröja till 2012 innan han blev aktiv i Miljöpartiet men nu är han förstanamn på regionlistan för Skaraborg.

– Sedan 80-talet har jag sett andra partier anamma Miljöpartiets frågor. De kommer lite efter. Jag ser att Miljöpartiet har gått i bräschen och slagit hål i väggarna. Jag vill vara den som går först helt enkelt, säger han om partivalet.

Peter Sögaards föräldrar arbetskraftsinvandrade från Danmark på 50-talet. Han föddes när de bott i Sverige ett år. I Bohus arbetade pappan med att bland annat slå sönder sten med slägga och modern arbetade i fabrik. De ingick i en grupp släktingar som kom tillsammans till Sverige och höll ihop även i det nya landet. Först i skolan och med nya lekkamrater lärde han sig svenska.

– Det var lite tufft. Man pratade inte på samma sätt och var inte med i gänget. Det är någonting som har hängt med, att man var lite utanför, säger han.

Annons

Bakgrunden gör att Peter Sögaard har förståelse för att invandrare, som många gånger kommer betydligt mer långväga, har en annan kultur och att integrationen tar tid. På riksplanet har Miljöpartiet under mandatperioden deltagit i beslut att skärpa regler för asylinvandringen.

– Jag tycker att det är synd att vi som bor i ett välmående land som Sverige inte ska ha råd att ta hand om människor på flykt, säger Peter Sögaard.

Relaterat: ”Det är en tickande miljöbomb”

Direkt efter nian började Peter Sögaard arbeta som sotare. Efter tio år kom han på att han skulle läsa och utbildade sig till kemiingenjör. Han började jobba på Eka Chemicals i Bohus, men efter en tid sa han upp sig. Han och hustrun hade köpt en gård utanför Skövde och började odla ekologiska grönsaker.

– Vi letade efter en sådan här fastighet runt Kungälv, men det gick inte för priserna. Här uppe var det betydligt billigare, minns Peter Sögaard.

Ekologisk odling sågs på 80-talet som något alternativt som inte gick att leva på. Just därför ville Peter Sögaard pröva.

– Jag tänkte att det är inte sant. Efter ett par läroår omsatte vi på slutet tillräckligt för att det skulle fungera, säger Peter Sögaard som aldrig hade suttit i en traktor när han kom till gården.

Sedan satte han sig på skolbänken igen, för att så småningom bli doktor i molekylärbiologi. Han kom bland annat att jobba med att testa läkemedel utan djurförsök, med hjälp av matematiska metoder.

Att hitta alternativa metoder för djurförsök är något som ligger i linje med Miljöpartiets politik. Men andra gånger kolliderar Peter Sögaards vetenskapliga inställning med uppfattningar inom Miljöpartiet.

I det nationella partiprogrammet varnas för risker med GMO, genetiskt modifierade avelsdjur och växtutsäde.

- Det är inget konstigt med GMO. Vid vanlig förädling bearbetas växtmaterial med starka kemikalier, så att olika mutationer uppstår. Flera gener kan ha förändrats. Vid GMO bestämmer man sig för att den här genen vill vi ändra och så ändrar man den. För mig är det en otrolig skillnad i säkerhet, säger Peter Sögaard.

I partiets regionprogram står det att ”Många använder sig av komplementärmedicinska behandlingar och har god hjälp av det. Vi ser positivt på det, givet att metoderna är väl beprövade.”

- Välbeprövat räcker inte. Läkemedel ska vara kliniskt testade. Jag kommer att arbeta för att komplementärmedicin går den kliniska prövningsvägen, säger Peter Sögaard.

Peter Sögaard

Bor: Gård utanför Skövde

Ålder: 59 år

Familj: Hustru Gunilla, två vuxna barn och..

Peter Sögaard

Bor: Gård utanför Skövde

Ålder: 59 år

Familj: Hustru Gunilla, två vuxna barn och fyra barnbarn

Gör på fritiden: Skapar och sköter slåtterängar, som biologiskt intresserad tittar på mossor i föreningen Mossornas vänner, bygger saker på gården, umgås med barnbarn.

Politiska uppdrag: Ersättare i kommunfullmäktige i Skövde, ledamot i Skövde stadshus. Ersättare i en regional nämnd för etikprövning och ledamot i Nordbergska stiftelsen i Munkedal.

Utbildning: Kemiingenjör, doktor i molekylärbiologi.

Sysselsättning: Arbetar på länsstyrelsen med miljöersättningar till lantbrukare. Tidigare allt från sotare till forskare i molekylärbiologi och grönsaksodlare.

Miljöpartiets regionlista för Skaraborg

Västra Götalands läns östra valkrets

1. Peter Sögaard, 59 år, M.dr,Skövde

2. Ma..

Miljöpartiets regionlista för Skaraborg

Västra Götalands läns östra valkrets

1. Peter Sögaard, 59 år, M.dr,Skövde

2. Marianne Bonnevier, 60 år, Fritidspolitiker,Lidköping

3. Jonas Blomster, 21 år, Student,Grästorp

4. Karin Olofsson, 75 år, Kurator,Pensionär,Tidaholm

5. Roland Wanner, 66 år, Regionpolitiker,Pensionär,Falköping

6. Milou Linderberg, 23 år, Studerande,Skara

7. Magnus Gunnarsson, 61 år, IKT-pedagog,Varnhem

8. Ulrika Frick, 48 år, Grundskollärare,Regionpolitiker,Mölndal

9. Göran Larsson, 50 år, Sjuksköterska,Ordf.SÄS,Borås

10. Maj-Lis Lindholm, 53 år, Lärare.Skövde

11. Mats Karlsson, 64 år, Fastighetsingenjör, Mariestad

12. Helene Havsöga, 38 år, Lärare-Ma/No/Teknik 7-9, Hällekis

13. Emil Forslund, 25 år, Systemutvecklare, Skövde

14. Amanda Nordell, 34 år, Ekolog, Skövde

15. Tony Johansson, 43 år, Regionpolitiker,Mellerud

16. Annica Snäll, 51 år, Kommunikationschef, Tidaholm

17. Malin Larsson, 46 år, Agronom, Skara

18. Håkan Sanderi, 61 år, Leg.Gymnasielärare, Lidköping

19. Elisabet Brunnegård, 39 år, Socionom, Lärare, Skövde

20. Sven Olsson, 44 år, Undersköterska, Frilansjournalist, Orust

21. Janette Leinonen, 48 år, Automationsingenjör, Skövde

22. Anders Blom, 57 år, Stiftspedagog-Sv K:a, Skara Stift, Falköping

23. Doris Karlsson, 60 år, Sjuksköterska/Lärare, Gullspång

24. Sten Sundvall, 46 år, Pedagog, Vara

25. Anna Hansson, 44 år, Civilekonom, Alingsås

26. Lars-Göran Andersson, 56 år, Egenföretagare, Nossebro

27. Eva-Lill Nilsson, 61 år, Gymnasielärare, Skövde

28. Liselotte Larsson, 49 år, Leg.Arbetsterapeut, Tibro

29. Inger Farken, 73 år, Pensionär, Mariestad