Sandra Ågren Tovrell är åtta år och sitter med Roger och läppjar på varm choklad tillsammans med storasyster Malin Gyllenmalm, 17 år, och mamma Lolita Tovrell.

Malin och Sandra säger nästan i mun på varandra att de ska åka alla attraktioner som finns på Sommarland, utom möjligen Space Bowl, allmänt kallad "toaletten".

Hela familjer ser fram mot att åka till Skara Sommarland, men först tänker de njuta av Knistad Herrgård och aktiviteterna. Här väntar ett besök på Göstas loge där lagandan vässas och middag.

– Det är roligt att bara vara här, att vara på hotell och känna känslan av att sova borta, säger Malin Gyllenmalm.

Hon har nyligen genomgått ett års tuff behandling för sin leukemi.

– Nu är jag i det stadiet där jag tar tabletter och går på kontroller varannan vecka. Det är tufft i början, nu är det bättre, säger hon.

Malin drar fingrarna genom det mörka halvlånga håret.

– Kolla hur långt det är!

Hon har ett och ett halvt år kvar av behandlingen, som pågår under tre år. Hennes mamma förklarar att prognosen ser god ut för Malin.

– Jag känner mig typ frisk, ungefär som innan, konstaterar Malin.

Familjen njuter av att få vara tillsammans och ta en paus från vardagen och ha kul.

– Det är fantastiskt att de kan göra sådana här aktiviteter. Det är också lärorikt att få träffa andra och få utbyta erfarenheter med varandra, säger Roger Tovrell.

Annons

Familjen Tovrell bor i Jönköping och har aldrig tidigare varit i Skövdetrakten.

Roger Tovrell kastar hoppfulla blickar ut mot golfbanan, men Lolita gör klart att det blir inget spelande den här gången. De skrattar tillsammans.

– Min tanke, när jag startade den här föreningen, var att göra något för andra människor. Jag vet av egen erfarenhet hur mycket det kan betyda med ett avbrott för dem som tillbringar mycket tid på sjukhus, säger Tomas Lind, en av grundarna till den ideella föreningen Projekt 322, som tillsammans med sponsorer arrangerar vistelsen i Skaraborg.

Tomas Lind var mycket på sjukhus som liten och berättar hur mycket det lilla, som en glass som man inte räknat med, kan betyda.

2011 ringde han runt till olika sjukhus innan Drottning Silvias sjukhus nappade på hans koncept.

Han och en bekant åkte dit och lämnade presenter till cancerdrabbade barn och familjer och sedan började folk som ville skänka pengar höra av sig.

– Det var så Anders Källner, som är ordförande idag, kom in i bilden. Han har ett hjärta av guld för alla superhjältar som är sjuka och deras anhöriga, säger Tomas Lind.

Idag samarbetar Projekt 322 med fem sjukhus i Sverige.

– En sådan här insats betyder väldigt mycket. Det blir ett ögonblicka av lycka, säger Tomas Lind.

Han förklarar att det är sjukhusen som bestämmer vilka familjer som ska få en minisemester och att det inte vore möjligt utan sponsorer, givare och medlemmar som skänker bidrag. Idag har föreningen cirka 200 medlemmar.

– Från mitt hjärta är jag mer än tacksam för alla som hjälper oss.

Att de fyra familjerna kommer till just Knistad Herrgård är förstås ingen slump.

Det visar sig att hotellets ägare Dan Persson känner grundarna av Projekt 322 sedan tidigare.

– Vi kom i samspråk redan för sju år sedan och därför är vi här. Idag finns också ett förtroende hos personalen på avdelningarna på sjukhusen, vilket gjort att aktiviteten kunnat bli återkommande, säger Anders Källner.