Vissa av gärningarna ska de ha utfört tillsammans, andra brott har de enligt åklagaren utfört på egen hand. Gemensamt ska de natten till den 31 december 2016 ha utfört en stöld i närheten av Kvänum.

De tog sig in i ett garage och fick med sig en motorcykel, en motorlyft, verktyg, en mutterknack, en slipmaskin, en momentnyckel, en ficklampa, bensin, kikare och en avståndsmätare.

Tillsammans hade stöldgodset ett värde på 57 285 kronor.

De båda männen, en 44-åring och en 40-åring, förnekade brott.

Bland bevisen finns en ficklampa, som garageägaren lämnat in till polisen efter brottet och en fimp som visar att tjuvarna varit där.

I februari 2017 hittade man också en pistol av kaliber 22 hos 44-åringen tillsammans med 23 patroner, som han inte haft tillstånd för.

Därmed åtalades han även för vapenbrott.

Åtalslistan mot männen var lång.

44-åringen dömdes för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen, rattfylleri, häler, stöld, ringa vapenbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i fem månader.

40-åringen dömdes för stöld, ringa stöld, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott till fängelse i fem månader.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att cigarettfimpen, som innehöll 40-åringens DNA och det faktum att han två gånger ändrat sin berättelse gör att han inte bedöms som så trovärdig.

Annons

"Det är ställt utom rimligt tvivel att han befunnit sig på brottsplatsen den aktuella natten och att han agerat på så sätt som åklagaren gjort gällande" skriver tingsrätten i sin dom.

Förutom cigarettfimpen hittades en ficklampa i garaget, som visat sig innehålla DNA från 44-åringen. Även här ansåg tingsrätten det bevisat att mannen gjort sig skyldig till det som åklagaren påstått, mot hans nekande.

Båda männen ska dessutom betala hälften var av 38 390 kronor i skadestånd till ägaren av det som de stal ur garaget.

40-åringen förekommer i belastningsregistret med 91 avsnitt och dömdes senast 29 maj 2017 för liknande brottslighet.

44-åringen har 24 avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast den 21 februari 2017 för grov olovlig körning.