Det är Västarvet, Västra Götalandsregionens natur- och kulturarvsförvaltning, som har tagit fram en lista på en 49 möjliga underverk i regionen, en i varje kommun i Västra Götaland. Sedan har en omröstning skett via Facebook där 12 000 röster kommit in.

De vinnande sju underverken är Bohus fästning i Kungälvs kommun, Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun, Karlsborgs fästning, Läckö slott i Lidköpings kommun, Torpa stenhus i Tranemo kommun, Hållö fyr i Sotenäs kommun och Akvedukten i Håverud i Melleruds kommun.

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö på Västarvets Facebookssida.

Nu väntar prisutdelning för de sju vinnarna, men även de övriga nominerade ska uppmärksammas på något sätt, enligt texten på Facebooksidan.

På Västarvets hemsida finns en lista över de 49 nominerade och där står att urvalet är subjektivt och gjort med glimten i ögat. Med det i bakhuvudet kan man konstatera att till exempel Göta kanal, ett av Sveriges främsta byggnadsverk genom tiderna, inte ”kvalat in” på listan över 49 nominerade i Västra Götaland.

Annons

Bland de nominerade finns istället objekt som Vaholms övertäcka bro utanför Skövde och Töreboda järnvägsstation. Mål med projektet har varit att skapa kännedom om den lokala historien och inspirera till utflykter.

Antikens sju underverk

Det finns en lista över antikens sju underverk, som ska vara de byggnadsverk som representera..

Antikens sju underverk

Det finns en lista över antikens sju underverk, som ska vara de byggnadsverk som representerade människans då största bedrifter. På listan finns:

Cheopspyramiden (det enda som finns kvar idag)

Babylons hängande trädgårdar

Zeusstatyn i Olympia

Artemistemplet i Efesos

Mausoleet i Halikarnassos

Kolossen på Rhodos

Fyrtornet på Faros (tillagt på 500-talet, ersatte Babylons murar)

Källa: Wikipedia

Världens sju nya underverk

Detta är en lista som tagits fram i modern tid där 100 miljoner människor över hela värld..

Världens sju nya underverk

Detta är en lista som tagits fram i modern tid där 100 miljoner människor över hela världen röstade. De nya underverken är:

Chichén Itzá, Mexiko

Colosseum, Italien

Cristo Redentor, Brasilien

Kinesiska muren, Kina

Machu Picchu, Peru

Petra, Jordanien

Taj Mahal, Indien

Källa: Wikipedia