Känner du dig äventyrslysten och redo för ett ännu ganska oupptäckt landskap? Då är svaret Sapa, ett naturskönt landskap med otroliga stora risfält, grusiga vägar och djur som springer fritt runt om dig. Jag och Marta, en tjej från Spanien som jag träffade på ett hostel i Hanoi, bestämde oss för att tillsammans åka till Sapa. Något jag absolut inte ångrar. Hanoi erbjuder en mängd olika så kallade ”tours” till Sapa. De är ofta ganska dyra och inkluderar allt ifrån två dagar och en natt till längre resor, samt guide och lunch. Lägg också på minnet att det inte bara är du som köper dessa ”tours”, utan man reser med en stor grupp människor. Både jag och Marta kände inte för att betala dyra pengar och slänga bort chansen att få äventyra på egen hand. Sagt och gjort, vi bokade två bussbiljetter från Hanoi till Sapa via internet.

Lyxbuss och vandringar

Hela turen skulle ta ungefär sex timmar och vi skulle anlända till Sapa senare samma dag. När vi kliver på bussen får vi en chock. Det är en buss med säte som man ligger ner i, vi får filtar och kanske det bästa "wi-fi”. Lyxbussar i Vietnam. Efter sex timmar, två kisspauser och en krokig sista sträcka upp i bergen är vi framme i Sapa. Eftersom det är kväll tar vi en taxi till vårt ”homestay” och checkar in. Efter en god natts sömn blir vi serverade frukost och det är först då vi inser vilka fantastiska vyer det är. Vi tog en karta från vårt homestay, drog på oss vandringsskor, fyllde vattenflaskorna och begav oss iväg på äventyr i den friska luften. Vi följde den grusiga vägen för att ta oss till ett samhälle som heter ”cat cat”. Återigen helt otroligt landskap, verkligen värt att vandra 12 kilometer för att få uppleva.

Annons

Tips inför resan till Sapa

* Lämna det stora bagaget på ditt hotel/hostel i Hanoi. Ta endast med dig ett ombyte, vatten..

Tips inför resan till Sapa

* Lämna det stora bagaget på ditt hotel/hostel i Hanoi. Ta endast med dig ett ombyte, vatten, skor och andra nödvändigheter.

* Boka transport via internet, billigt och bra!

* Vill du ha en guidad tur? Boka på plats i Sapa Town.

* Ta med dig regnkappan och varma kläder, kvällarna kan bli regniga och lite kyliga.

* Bästa tiden att åka är mellan september och december eller mars och juni.

* Besök marknaderna i Sapa Town. Smaka på färsk litchi, shoppa handgjorda väskor eller avnjut en bbq-middag på små plaststolar.

Hjälpsamt och billigt

Jag skulle definitivt rekommendera att själv utforska landskapet med hjälp av karta eller maps.me (offlinekartor på telefonen). Gärna tillsammans med någon du kan ha härliga samtal med och ta roliga bilder ihop med. Känner du dig osäker finns det flera guider på plats som gärna hjälper dig för en liten slant. Lokalbefolkningen är relativt bra på engelska och det är inga problem att förhandla sig till ett bra pris. Vi spenderade en natt till i Sapa och utforskade en annan del: Sapa town. Här kan du njuta av god och billig vietnamesisk mat, shoppa souvenirer eller helt enkelt bara njuta av en kokoskaffe på ett café. Vi tog sedan nattbussen tillbaka till Hanoi. Återigen en lyxbuss, liggande säten, filtar, kuddar och mysfaktorn var ett faktum.

Om mig

Jag heter Felicia Friberg och kommer från Skara men har de senaste 15 månaderna backpackat r..

Om mig

Jag heter Felicia Friberg och kommer från Skara men har de senaste 15 månaderna backpackat runt i Asien.

Besökt 10 länder, träffat massor av nya människor, fått uppleva nya spännande platser, utmanat mig själv och helt enkelt levt mitt liv i en ryggsäck. Helt fantastiskt!

Vill så gärna dela med mig av mina upplevelser till andra. Att våga gå utanför Europas gränser och planera din egna resa.

Jag är idag aktiv på sociala medier men här kommer jag ge mer specifika resmål och tips!

Läs mer:

Felicia Friberg