Vid 01.30-tiden natten till lördagen gick en sten genom rutan till köksfönstret hos SD-politikern Maddelen Larsson, bosatt i Brismene. Köket fylldes av glassplitter

Ungefär 20 minuter senare hände samma sak hos SD-politikern Hanna Wigh, bosatt i Göteve. En sten splittrade en ruta till ett vardagsrum på husets förstavåning.

På ett uthus vid Larssons bostad stod det sprejat "Nasse - vi vet var du bor". På gaveln till Hanna Wighs hus hade det också sprejats, men det gick inte att läsa något budskap.

Blev väckt

Parallellt med de två händelserna larmades Securitas till SD:s lokal på Nygatan. Där hade också en ruta krossats, och utlöst ett larm.

Hanna Wigh beskriver hur hon väckte av telefonen från SD-kollegan Larsson, samtidigt som rutan small en trappa ned.

— Min man sprang ner, men kunde bara se baklyktorna på en bil som försvann, säger hon.

Annons

Ungefär samma iakttagelse gjordes efter rutkrossningen i Brismene, ett par baklyktor på en bil som försvann i riktning mot Kinnarp.

Hanna Wigh berättar att båda familjerna tagit mycket illa vid sig av händelserna.

Maddelen Larsson och Hanna Wigh har flera olika uppdrag för Sverigedemokraterna.

Larsson är ledamot i kommunfullmäktige och regionfullmäktige, sitter i flera kommunala nämnder och är ordförande i SD:s lokalavdelning. Wigh är bland annat riksdagsledamot och gruppledare i kommunfullmäktige.

— Inget av det som hänt oss förut har blivit utrett. Det gör mig upprörd. Men kanske går det att hitta en gärningsman den här gången, säger Hanna Wigh som berättar att partiets säkerhetsavdelning är inkopplad på händelsen.

— Den ger ett bra stöd.

Säpo inkopplat

Polisen tar den här typen av händelser, riktade mot politiker, på väldigt stort allvar, enligt Peter Adlersson, presstalesman på polisens kommunikationscentral i Göteborg.

— Det förekommer en del sådant, särskilt riktat mot SD-politiker, säger han.

Utredningen omfattar både skadegörelse och olaga hot, och både polisens sektion för grova brott och Säpo är inkopplade på händelsen.

Enligt inre befäl i Skövde har de inledande förhören med dem som drabbats inte gett några spaningsuppslag.

SD