Med siktet som vanligt inställt på kvalitetsfilm har föreningen för dem som trivs i biomörkret gjort ett vårprogram som inleds finskt och avslutas delvis svenskt.

Vårens filmstudiofilmer

Ljus i natten, Lucky, Thelma, Dheepan, Smultronstället, Dolda tillgångar, The Salesman, The ..

Vårens filmstudiofilmer

Ljus i natten, Lucky, Thelma, Dheepan, Smultronstället, Dolda tillgångar, The Salesman, The Nile Hilton Incident.

Nästa vecka är det drar filmterminen igång med Ljus i natten, där två historier korsar varandra i Helsingfors. Det handlar om en flykting från Syrien som blir anställd av en nybliven restaurangägare. Regissören Aki Kaurismäki vann Silverbjörnen vid filmfestivalen i Berlin, för bästa regi.

I februari visar filmstudion amerikanska Lucky, med Harry Dean Stanton, som gick bort förra året. Filmen har beskrivits som ett passande avsked för skådespelaren.

Bland övriga av vårens filmer kan nämnas att hundraårsjubilerande Ingmar Bergman är representerad med Smultronstället från 1957. Filmen belönades med tunga priser som Guldbjörnen och Golden Globe.

Filmstudiovåren avslutas i april med The Nile Hilton Incident - en film med bland andra Fares Fares, som är Guldbagge-nominerad till bästa manliga huvudroll - en av flera tunga nomineringar inför den svenska filmgalan som äger rum den 22 januari.