Diakonins hus fylldes med liv och rörelse på onsdagskvällen då många - framför allt tjejer - passade på att fira en dag som står dem varmt om hjärtat.

— Vi tycker att det är jätteviktigt att uppmärksamma den här dagen. Man kan kanske tycka att den inte borde behövas, men det gör den, säger Erika Erlén och fortsätter:

— I Sverige har vi kommit långt vad gäller jämställdhet - även om vi har en bit kvar - men den här dagen handlar lika mycket om att lyfta blicken mot platser där kvinnor inte har samma rättigheter som i Sverige.

Fika och aktiviteter

Annons

Svenska kyrkan i samarbete Sensus såg till att ingen behövde gå vare sig hungrig eller sysslolös under kvällen.

Efter mingelfika stundade uppträdanden och en modevisning med kläder tillverkade av den internationella sygruppen.

— Vi har haft mellan 40 och 50 praktikanter i den här sygruppen varav tre har fått jobb som sömmerskor, berättar ledaren Marita Andersson stolt.

Både barn och vuxna agerade modeller åt de vackra och innovativa klädesplaggen.

Uttryckte ilska

Två olika workshops stod också på programmet.

Anne Blomqvist, diakon och bildterapeut, höll i en aktivitet hon valt att kalla "Express your anger", där deltagarna fick i uppgift att ge uttryck för sin ilska i färg, form och fysiska övningar.

Den sångglada (och mindre arga) kunde vara med och ge röst åt kvinnokören under ledning av diakoniassistenten Molly Svensson. Det sjöngs allt i från kvinnokampsånger från 70-talet till låtar av dagens kvinnliga förebilder.

Kvällen avslutades gemensamt i Fredriksbergs kyrka med sång och bön.