Susanne Yngve är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Östra Skaraborg, som omfattar Hjo, Tibro, Karlsborg, Skövde, Tidaholm och Falköping.

Hon satt med på det seminarium som Arbetsförmedlingen anordnade häromdagen. Där berättade man om framtidens jobb för att studie- och yrkesvägledare skulle bli uppdaterade om möjligheterna i Västra Götaland under de närmaste åren.

Basen för seminariet var Arbetsförmedlingens yrkesprognoser, som beskriver framtidsutsikterna för omkring 200 yrken och täcker därmed ungefär 80 procent av sysselsättningen på arbetsmarknaden.

– Svårigheten för företag i dag är att matcha ett ledigt jobb med rätt person. Det är svårt att hitta någon med rätt kompetens, säger Susanne Yngve.

Annons

Generellt säger hon att det är ganska lätt att få jobb inom transport, industriteknik, som CNC-operatör, inom bygg och inom besöksnäringen.

– Sedan saknas det kontinuerligt folk inom vården. Det är också brist på IT-tekniker, byggnadsingenjörer, tandsköterskor och tandläkare. Vi har en jättestor bristsituation till vissa yrken.

Glädjande nog ser det också mer ljust ut för unga än på mycket länge. Nu är inte högt betyg och en snygg CV det enda som avgör om unga får jobb eller inte.

– Det är däremot viktigt med en slutförd gymnasieutbildning och körkort och att man är social och visar framfötterna. Många arbetsgivare efterfrågar personliga besök och att man har gnista.

Susanne Yngve förklarar att det som räknas är att förmåga att kunna passa tider, låta bli att knappa på mobilen under arbetstid och ha en vilja att offra något för att få något annat i utbyte.

– Kort sagt finns det jättegoda möjligheter till att få ett jobb just nu. Men man kan kanske inte som ung förvänta sig ett fast jobb och kontorstider.

Även för nyanlända ser det ljusare ut på arbetsmarknaden.

– Men man måste kunna svenska språket ordentligt, säger Susanne Yngve.