Alla fjärdeklassare i Falköpings kommun har kommit till museet för att skapa sina egna smycken. Projektet kombinerar det egna kreativa skapandet med den spännande historien om det vikingatida Falbygden och Falköping, ett samarbete mellan smyckedesigner Kath Anderson och Falbygdens museum. Medel för projektet, Skapande skola, söks via kulturrådet och gör det möjligt att förena eget skapande med kunskap och fördjupning i ett konstnärligt ämne.

Skapandeprocessen

Eleverna startade smycketillverkningen med att göra skisser. Därefter gjordes en form av en skumskiva och bronsleran trycktes ner i formen. Sedan brändes och polerades lersmyckena - och vips så förvandlades de till skimrande bronssmycken!

- Det var jätteroligt att få rita och göra ett eget smycke, men också lite svårt, säger Isabelle som går på Kinnarpsskolan.

- Barnen har haft så många idéer. Jag blir så glad när jag ser hur fint och detaljerat de arbetat. En del vill ha det perfekt, men ingenting i livet är perfekt. Det är bra att lära sig, säger Kath.

Kommunens fjärdeklassare ställer ut sina vikingasmycken på Falbygdens museum med början på söndag.

Relaterat: Elever ställer ut sina vikingasmycken