8 januari 2018 kallades i Storbritannien för ”Divorce day”. Och det var kanske ingen slump. Det var första måndagen då folk återvände till jobbet efter alla helger kring jul- och nyår.

FAKTA: Skilsmässa

Om du vill skiljas ska du ansöka om äktenskapsskillnad vid den tingsrätt som din kommun tillhö..

FAKTA: Skilsmässa

Om du vill skiljas ska du ansöka om äktenskapsskillnad vid den tingsrätt som din kommun tillhör.

1. Beställ personbevis från skatteverkets webbplats.

2. Om ni är ense fyll i blanketten ”Gemensam ansökan - äktenskapsskillnad eller upplösning av registrerat partnerskap”. Är ni oense använd ”Gemensam ansökan om upplösning av registrerat partnerskap” på tingsrättens hemsida.

Ansökan lämnas till tingsrätt som fattar beslut och avgör vårdnadstvist. Skilsmässa utan betänketid ges om ni inte har barn eller om ni levt isär under minst två år. Betänketid krävs på minst sex månader upp till ett år om det finns barn under 16 år eller om den ena partnern inte vill skiljas.

Januari är en tid då fler ansöker om skilsmässa, menar man i England. Då kan ett redan skakigt äktenskap ha pressats över gränsen under de långa helgerna.

Men stämmer detta även i Sverige?

Jo, faktiskt.

2013-2017 fick Skaraborgs tingsrätt 233 ansökningar om skilsmässa i månaden januari, vilket var den högsta månadssiffran för de fem åren. Minst antal ansökningar kom i december; 153 stycken.

Läser du via appen? Se tabell med alla skilsmässomånader i Skaraborg här

Annons

— Det är ett väldigt svårt beslut att fatta och man vill nog bespara barnen detta inför jul. Kanske har man skjutit upp beslutet till efter helgerna, säger Åsa Tivemo som arbetar som familjerådgivare vid Skövde kommun.

Är inte de långa julhelgerna också extra påfrestande?

— Jo men den vanliga vardagen kan nog också vara mer påfrestande än helgen. I helgen finns kanske mer tid att prata om situationen. Man kan sitta ned och fråga; ”Du har inte sett så glad ut den senaste tiden. Hur har du det?”

Visst blir bråk, alkohol och konflikter tydligare när alla i familjen är lediga under julen, men har man sådana problem så existerar de även andra dagar under året också, menar hon.

Kanske blir det istället äntligen tid att ta itu med de problem som legat och skavt i relationen under en längre tid. De flesta vill ju fortsätta sin relation.

— Men en skilsmässa behöver inte vara ett misslyckande. Kanske har man inte haft det bra och då är det ett sätt att ta ansvar för sin relation.

Till familjerådgivningen söker sig par året runt.

— Vi ser ingen tydlig ökning i januari. Inflödet hos oss är nog lika stort över hela året.