Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid Högskolan i Skövde, har följt Flobyfabriken under många år.

Han håller den som en exceptionell anläggning:

— Flobyfabriken har en unik förmåga att ständigt leverera högkvalitativa produkter på ett häpnadsväckande effektivt sätt, säger Wickelgren.

Får saker att hända

Han säger att en kombination och lojalitet och kunnande ligger bakom och fortsätter:

— Naturligtvis ställs man inför utmaningar, men de hanterar dem och gör något av dem. Det finns fullt med folk som får saker att hända. Floby var Volvos främsta produktionsenhet på det planet.

Flobyfabriken stod på Volvos säljlista länge, att fabriken var till salu har varit ett normaltillstånd de senaste decennierna, enligt Wickelgren.

Annons

— När vi studerat Floby har min tanke varit att det som händer där är så speciellt att inte ens Volvo fullt ut kunde göra nytta av omständigheterna.

Gick tillbaka

Det naturliga var att söka köpare i underleverantörsledet. Med indiska Amtek Group föll bitarna på plats. Volvo Cars sålde, och Amtek Group tog över fabriken den 1 januari 2016, med bolaget Amtek Components Sweden AB.

På torsdagen blev det känt att köpet Amtek är på väg ut, sedan indierna inte kunnat fullfölja betalningsplanen. Amtek lämnar sina platser i bolagsstyrelsen, Volvo Cars tar över dem med Oskar Falk, chef för Volvo Cars Skövdefabrik, som styrelseordförande.

Mikael Wickelgren tillåter sig att tvivla på att betalningsproblem är den egentliga orsaken. Han säger att med negativa räntor är pengar billigt och att det inte borde vara kring finansieringen som skon klämmer.

— Jag besökte Floby strax innan Amtek tog över hösten 2015. Jag pratade med folk och tror att indierna begrep att de köpt en produktion med hög kvalitet och effektivitet. Men det kan vara så att inte heller Amtek fullt ut kunnat dra nytta av det.

Volvo Cars har deklarerat att man vill hitta en ny köpare till Volvofabriken.

Wickelgren tror en köpare återigen finns bland underleverantörer till fordonsindustrin.

— En annan lösning vore att investerare går in. Problemet med det är att de inte förstår industriella processer och att utfallet brukar bli därefter.

Går inte att köpa

Wickelgren tror det skulle vara svårt att flytta Flobytillverkningen.

— Det unika med Floby är saker som lojalitet och arbetsmoral. Det går inte att köpa och föra över till andra ställen.

Wickelgren vill inte spå om framtiden.

— Jag är forskare, jag tittar på det som har hänt.