FOTBOLL


Foto: Claudio Bresciani/TT

Varje år ordnar Svenska Fotbollförbundet ett utvecklingsläger (tidigare elitläger) för 15-åringar i Halmstad. Tanken är att distrikten ska skicka sina bästa spelare till lägret för att utvecklas ytterligare.

Västergötlands-, Skånes- och Hallands Fotbollförbund har dock under flera år sagt nej till att skicka spelare till SvFF:s utvecklingsläger för 15-åringar. Till Göteborgs-Posten har Mikael Lindgren, utbildningsansvarig på Västragötalands FF, tidigare sagt att det beror på att de inte tycker att det är rätt ålder för den typen av läger och att det främjar selektering.

I år ser det dock ut att bli en förändring.

I ett pressmeddelande skriver SvFF att de ska "säkra deltagare från alla distrikt" och därmed kommer ta ut spelare från de nämnda distrikten ändå.

– Det är ingen hemlighet att tre distrikt har valt att inte skicka spelare till lägren 2018. Vi tycker det är mycket olyckligt, framför allt för spelarna. Men genom att styrelsen nu har beslutat att SvFF tar över uttagningsprocessen om distrikten fortsatt väljer att ställa sig utanför, har vi säkerställt att alla spelare behandlas lika – att urvalet är fullständigt och att ambitionerna med vår spelarutbildningsplan kan fullföljas. Förhoppningen är naturligtvis ändå att distriktsförbunden ska hantera den här uppgiften i framtiden på det sätt det är tänkt, säger Jörgen Eriksson, vice ordförande i SvFF, i pressmeddelandet.

Annons

"Får se vad det innebär"

Från VFF är man inte lika muntra. Till GP säger Mikael Lindgren att "vi har en avgrundsdjup spricka i svensk fotboll" och att han "tolkar det här som att de kommer ta över vår spelarutbildning".

Sporten blir hänvisade till Peter Karlsson på VFF som säger så här om SvFF:s beslut:

– Vi får se vad det innebär. Vi vet egentligen inget förutom att de har ett styrelsebeslut på att vi ska ha lag där nere. Det kommer väl mer specificerat i veckan, hoppas vi. Men mer vet vi inte än vad det stått i tidningarna och pressmeddelandet från förbundet. Vi har inte fått mer information än det, så hur de tänker sig har vi ingen aning om.

Det var ingen dialog mellan er och förbundet innan pressmeddelandet?

– Vi har ju fört diskussioner. Men det här beslutet kom väl lite överraskande, kan man säga.

Vad tycker du om att de tar det beslutet utan att ta det via er?

– Vi har ju fört en diskussion och vi fick ju ett samtal innan. Men det är ju klart att vi tycker att det inte är rätt. Men det är inte så mycket vi kan göra åt det. Om de vill ta ut spelare så får de ju göra det från Svenska Fotbollförbundets sida.

Pratar vidare när de fått mer fakta

Enligt Karlsson ska förbundets fotbollsutvecklingsgrupp komma med en redogörelse för hur de har tänkt att allting ska fungera i praktiken. När de kommer få den informationen vet han inte, men hoppas som sagt att det kommer ske under veckan.

Tills dess sitter VFF stilla i båten.

Vad tycker du att det säger om svensk fotboll och förbundet när de gör detta utan överenskommelse med er?

– Nej vi för en dialog i det mesta, så jag har inget att säga på så sätt. Vi ska prata vidare, men än så länge vet jag inte vad det innebär. När vi vet mera fakta så ska vi prata vidare med dem så vi får se vad de har tänkt. Jag vill inte uttrycka mig något om det i nuläget.