Det kan dröja länge innan det är klarlagt vilket styre Västra Götalandsregionen får de kommande åren. Från borgerliga regionpolitiker har det uttryckts att man vill gå vidare med Grönblå samverkan, men inget är hugget i sten.

– För det första inväntar vi sluträkningen för att få reda på hur mandatfördelningen blir i regionfullmäktige. Därav kan vi inte ge något besked än så länge. Vi har konstaterat att en grönblå konstellation är den största, men vi har sagt att vi är öppna för andra konstellationer också, säger Ulrika Frick.

Enligt den preliminära mandatfördelningen är S+V+MP (65) större än Alliansen (64), men det är inte av avgörande betydelse, enligt Ulrika Frick. Snarare analyserar man förutsättningarna för att få genomslag för sin politik.

– Det är klart att man allra helst vill sitta i majoritet, för att veta att man kan få igenom sina förslag, men om det inte går får man titta på hur sannolikt det är att vi kan få igenom vår politik med den opposition vi har framför oss, säger hon.

När sluträkningen är klar kan de egentliga förhandlingarna om styret starta.

– Ingenting är klart förrän förhandlingarna är avklarade, de är inte påbörjade i dagsläget, säger Ulrika Frick.

Dessa förhandlingar kan ta lång tid. Efter valet 2010 minns Ulrika Frick att förhandlingarna tog elva veckor. Men det kan också gå snabbare.

Annons

– Grönblå samverkan har en ganska stabil överenskommelse i grunden. Då kan det nog gå ganska snabbt att komma överens, men andra alternativ kan ta längre tid, säger hon.

Miljöpartiet har backat i regionvalet men har ändå med andra ord något av en nyckelroll i frågan om vem som ska styra regionen.

Toppnamnen som kan komma in

Detta är kandidaterna som kommer in i Skaraborgs valkrets enligt den preliminära mandatförd..

Toppnamnen som kan komma in

Detta är kandidaterna som kommer in i Skaraborgs valkrets enligt den preliminära mandatfördelningen från valnattsräkningen. Dessa mandat kan ändras, framförallt om det nya partiet Demokraterna kommer in, vilket kommer att framgå först när sluträkningen är klar. Dessutom kan personröster göra så att mandaten tillfaller andra personer, något som också framgår av sluträkningen som beräknas vara klar i mitten eller senare delen av nästa vecka för regionvalet.

Moderaterna

Charlotte Nordström, Skara

Linn Brandström, Töreboda

Björn Thodenius, Gullspång

Johan Abrahamsson, Mariestad

Annika Håkanson, Lidköping

Centerpartiet

Gunilla Druve Jansson, Skara

Ulf Eriksson, Falköping

Liberalerna

Pär Johnson, Lidköping

Kristdemokraterna

Conny Brännberg, Skövde

Isabella Carlén, Götene

Socialdemokraterna

Alex Bergström, Falköping

Ann-Charlotte Karlsson, Töreboda

Johan Ask, Skövde

Anna-Karin Skatt, Tidaholm

Karl Wiktorsson, Lidköping

Susanne Larsson, Falköping

Mohamad Rezkar, Vara

Linnéa Wall, Mariestad

Vänsterpartiet

Bille Karlsson, Skara

Miljöpartiet

Peter Sögaard, Skövde

Sverigedemokraterna

Magnus Harjapää, Grästorp

Johanna Johansson, Falköping

Helene Granbom Angerheim, Götene

Val