Dramat handlar om två familjer i Skövde. Den ena familjen är kristen och kom hit 2015 och hennes familj, som är muslimer.

Tingsrätten konstaterar i sin dom:

”Hennes familj har inte kunnat acceptera att dottern har kontakt med en kristen man, än mindre att de skulle ha ett kärleksförhållande. Det är ostridigt att det varit diskussioner mellan släkterna, bland annat genom de äldsta manliga släktingarna, hur man skulle lösa problemet...” skriver tingsrätten i sin dom.

Ungdomarna träffades när de gick på svenskundervisning.

Det hela urartade när polisen tillkallades till bostadsområdet där flickans kärlek bodde, på grund av ett bråk. På gården utanför bostaden befann sig ett hundratal människor och stämningen beskrevs som hätsk. Polisen konstaterade att det fanns märken på ynglingens dörr, som om någon slagit med knivskaft mot dörren.

En granne vittnade om att det varit skrik och gap, många män, svordomar och fula ord på arabiska.

"Båda sidor skrek till varandra att de skulle döda varandra. Mycket handlade om heder" har vittnet berättat.

Flickans bror och pappa fanns bland människorna som hotade och enligt åklagaren, som stämde brodern och pappan, var den 23-årige brodern drivande.

23-åringen stod åtalad misstänkt för olaga hot och pappan för grovt olaga hot.

Den hotade ynglingen förklarade vid rättegången vid Skaraborgs tingsrätt att han inte har något otalt med sin flickväns familj.

Annons

"Problemet är att vi vill vara tillsammans och att de inte kan tolerera att jag är kristen."

Tingsrätten skriver i domen:

"Båda målsägandena har lämnat samstämmiga uppgifter om att det var den 23-årige brodern som varit tongivande, haft kniv, bankat med knivens skaft mot dörr och fönster och yttrat att han skulle döda. De har också beskrivit hur han gjorde en gest genom att dra handen över halsen. Tingsrätten finner det därmed styrkt att 23-åringen hotat på så sätt som åklagaren påstått." står det i domen.

Flickan har berättat att hon bor på ett skyddat boende för att förhindra att hon kontrolleras och misshandlas av sin familj.

"Jag hade ingen frihet i hemmet utan bevakades av manliga släktingar. Det blev mycket bråk när jag träffade honom, då han är kristen." förklarade flickan.

Hon tog hoten från brodern på allvar när han skrev att hon var en skam, att han skulle döda och stycka henne samt att han skulle döda henne och ynglingen med sina bara händer.

23-åringen har uppgett att han inte menat att hota någon.

"Jag skulle aldrig skada min syster."

Tingsrätten menar trots det att hoten var reella och att avsikten var att systern skulle känna allvarligt fruktan för sin säkerhet, "vilket hon också gjort då hon idag bor under skyddat boende. Han kan därför inte undgå ansvar för olaga hot."

23-åringen dömdes för olaga hot till villkorligt och 140 timmar samhällstjänst. Han ska också betala 12 000 kronor till vardera sin syster och till ynglingen.

Hans pappa frikändes från åtal om grovt olaga hot.