— Trots att Kvinnodagen har en drygt 100-årig historia är den fortfarande inte självklar för alla, säger Hanna Eklöf programansvarig på museet.

— Att kvinnodagen är viktig och behövs blev tydligt under höstens #metoo-upprop. Kvinnor har upplevt och lever fortfarande med övergrepp, orättvisa, förtryck och sexuellt tvång i sin vardag och på arbetsplatser. Genom att varje år manifestera Kvinnodagen håller vi frågan levande, fortsätter hon.

Annons

– Vi har valt att lägga många olika typer av program 10 mars så att förhoppningsvis alla kan hitta något som intresserar dem. I år satsar vi lite extra på humor och fotboll. Inom sportvärlden finns också en hel del orättvisa som bör synliggöras. Självklart är det fri entré. Alla ska kunna komma och ta del av programmet, säger Hanna.

En av lördagens gäster är komikern och fotbollsexperten Moa Svan, som kommer att köra en faktaspäckad stand-up om sport och feminism. Moa Svan debuterade som ståuppkomiker 2005 och har varit programledare för en rad program i P3, för Utbildningsradion, Kunskapskanalen och för den egna showen ”Moa Svan med gäster” på Stadsteatern i Stockholm. 2014 nominerades hon till Årets komiker på Svenska Stand up-galan och 2015 debuterade hon som författare med den uppmärksammade fotbollsboken ”Det riktiga landslaget”.

— I min stand-up ställer jag frågor om orättvisa fenomen i sportvärlden, som till exempel varför guldmedaljörens pojkvän hamnar på löpsedeln när det är tjejen som blivit OS-hjälte, säger Moa Svan. Och varför Zlatan ska ha en staty, när det riktiga landslaget lirar på en högre nivå och har stjärnor som Lotta Schelin med många fler landslagsmedaljer i bagaget, fortsätter hon.

Under dagen sjunger också Christel Petrini Siv Malmkvists låtar, Britt Viktorsson från Skara stadsbibliotek gör ett bokprat kring litteratur som kan förändra livet, och det nylanserade Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon presenteras av några av författarna bakom databasen.

Dagen avslutas teaterföreställningen ”Omtumlad” framförd av Scen Vara. Pjäsen har beskrivits som en komedi om kärlek hopp och otrohet och gestaltar det som sker då tre kvinnor i olika livsfaser och verkligheter blir inlåsta i en tvättstuga.