I Syrien jobbade Loreen som journalist i många år. Till sist kände hon sig tvingad att lämna landet på grund av sina politiska åsikter. Nu lever hon i Sverige med Skara som hemvist. Hon jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan och lever tillsammans med dottern Maria, medan andra släktingar fortfarande bor kvar i Syrien.

På lördagens kvinnodag på Västergötlands museum berättade Loreen om sina upplevelser av Sverige för en intresserad publik i museets hörsal.

– Att starta ett nytt liv som syrisk kvinna i Sverige är inte lätt, men roligt. Att lära språket är det stora steget att ta för oss som kommer utifrån, sa Loreen bland annat.

– Jag vill gärna bli svensk, men tycker det är svårt att veta vad det innebär. Dessutom vill jag bli lagom, men kan också vara svårt. Jag är inte lagom, tillade hon med ett skratt.

Loreen konstaterade att de här erfarenheterna är gemensamma för de flesta flyktingar och nyanlända som kommer till Sverige, oavsett vilket land man kommer ifrån. Något hon har fått bekräftat efter att ha träffat många av de asylsökande kvinnor som bott och bor på Stora Ekeberg.

Ett bra exempel på hur stor skillnad det kan vara är förhållandet till fysisk träning, som att jogga eller cykla.

– Där jag kommer i från är det inte normalt att kvinnor rör på sig ute på gatorna på det sätt som kvinnor gör här. I Syrien är det exempelvis en skam för kvinnor att cykla, konstatade Loreen.

Annons

Just att få ägna sig åt fysiska aktiviteter är därför något som står högt på önskelistan för många nyanlända kvinnor menar Loreen.

– Det är väldigt viktigt för oss som kvinnor att få röra på oss för att känna oss aktiva och vackra och det är också bra för den mentala hälsan.

– Cykling kan verka trivial, men är ändå en väldigt viktigt steg för många kvinnor att ta som kommer från länder där de inte fått styra över sina egna kroppar själva, understryker Loreen.

Den insikten har också lett fram till bildandet av sammanslutningen Rosa gruppen, som har som syfte att ge nyanlända kvinnor möjlighet att utöva fysiska aktiviteter i olika former.

Margareta Kraepelien Lundh är med och håller i verksamheten och fanns också på plats och berättade om initiativet.

– Det började med att jag tog med mig några kvinnor från Ekeberg till gymmet, vilket var väldigt uppskattat, konstaterar Margareta.

– Sedan har vi varit i idrottshallen på Uddetorp, som är en bra plats där vi kan träna enskilt. Där har kvinnorna kunnat ta av sig mer kläder och därmed kunnat röra sig mer fritt.

Framöver kommer även cyklingen in på programmet. Då kommer Loreen garanterat vara med och lära sig. Hon ser även gärna svenska kvinnor i verksamheten.

– Vi vill ha integration och alla som vill vara med och delta och bidra på något sätt är välkommen, säger Loreen.