Jessica Thunander jobbar som lärare på högstadiet i Floby, efter ett karriärbyte från tågvärd på SJ. Tågjobbet, med oregelbundna arbetstider och långa pass, gjorde att hon inte såg det möjligt att engagera sig politiskt. Först något år efter valet 2014 blev hon aktiv i Vänsterpartiet.

– Efter åtta år med Alliansen kände jag att jag var tvungen att engagera mig. Även minsta insats kändes viktig att bidra med, säger hon.

Men engagemanget blev snabbt omfattande. Efter ett år som ersättare i Vänsterns distriktsstyrelse blev hon ordförande. Hon är inne på andra året som en av två distriktsordförande. Samma gäller ordförandeskapet i Vänsterns lokalföreningen i Falköping.

I vintras nominerade hon som etta på Skaraborgsvänsterns riksdagslista. När partiet tog ett mandat i Skaraborg ligger vägen till riksdagen öppen.

– Det har gått väldigt snabbt, säger Jessica Thunander som stryker under att både räkning av röster och personkryss ska slutföras innan allt är klart.

Thunander ser en rad frågor hon vill arbeta med.

– Jag är bekymrad över nedmonteringen av arbetsrätten.

Landsbygdsfrågor engagerar henne:

– Nu är storstad normen, den ska lösa allting.

Jessica Thunander menar att privatiseringar gör det svårare för folk på landsbygd.

– Väldigt mycket service försvinner dit där vinsterna finns.

Hon vill bygga ut utjämningssystemet mellan rika och fattiga kommuner.

Annons

– Resurserna landsbygden genererar stannar inte kvar. Jag tycker rika kommuner kan pytsa tillbaka en del av det vi bidrar med.

Jessica Thunander tycker valutgången är problematisk, både för att det verkar svårt att bilda regering och för att Sverigedemokraterna växte.

– SD:s framgångar oroar mig jättemycket, säger hon.

Vänstern kan isoleras när en ny regeringen väl är på plats.

– Om vi hamnar utanför blir vår roll som motröst ännu viktigare, säger Thunander.

Vänstern har inte haft något riksdagsmandat i Skaraborg sedan 2010.

Hur förklarar du Vänsterns framgång det här valet?

– Vi gjorde en bra valrörelse, där alla jobbade hårt. Och vänsterpolitiken har blivit en viktig motkraft mot SD, vi är de enda som stått rakryggade i det.

Thunander står även etta på Vänsterns lista till kommunfullmäktige i Falköping, där partiet vann ett mandat och nu får tre platser.

Hon har fortfarande inte beslutat om hon ska ta platsen.

– Jag kommer att ta en diskussion med partiföreningen kring det, och avvaktar med besked innan dess, säger hon.