Det är den gamla skolbyggnaden från 1869 (!), vilken på senare år har tjänat som församlingshem åt Svenska kyrkan, som har genomgått en närmast total förvandling och nu står klar som en toppmodern bygdegård, användbar till det mesta.

— Skulle man räkna om alla de ideella timmar som har gjorts, så skulle totalkostnaden för bygget ligga på cirka elva miljoner kronor. Nu landade slutnotan på cirka nio miljoner och av den summan är ungefär 5,4 miljoner bidrag från stat och kommun, berättade Anders Schönborg.

Mindre än ett år

Alltihop har genomförts på något mindre än ett år.

— Det var den 19 november i fjol som vi började riva inne i det gamla församlingshemmet. Den 2 januari kom de första hantverkarna och sedan har det rullat på i jämn och fin takt.

Idag har alltså Borgunda en toppmodern bygdegård på cirka 450 kvadratmeter.

— På första våning finns den stora samlingssalen, ett restaurangkök, kapprum och toaletter samt det vi kallar "Lilla konferensen" med plats för 12-14 personer.

— En våning upp har vi en lokal – med värmeslingor i golvet – som kan användas till allt från yoga och barnverksamhet till kurser, konferenser och musikarrangemang, förklarade Anders Schönborg.

Hög kvalitet

Det är alltså ett tämligen dyrt bygge, men så har man också valt att satsa på hög kvalitet rakt igenom.

— Vår belysning i stora salen är av konsthallsklass för att ta ett exempel. Dessutom har vi lagt in kalkstensgolv. Vidare har vi inte sparat på något när det gäller att ha senaste tekniken, påpekade Anders Schönborg.

Redan nu har bokningarna duggat tätt.

— Tisdag, onsdag och torsdag nu till veckan ska Vattenverket ha en konferens och sedan rullar det bara på.

Annons

Till invigningsfesten på lördagen kom alltså drygt 140 personer, det var dels inbjudna gäster, men även medlemmarna i Borgunda Bygdegårdsförening.

Klart imponerad

Alla närvarande gäster var oerhört imponerade, inte minst Henrik Öhlin, arkitekt till yrket och verksam vid Bygdegårdarnas Riksförbund när beslutet om Allas hus togs.

— Det här är det mest intressanta landsbygdsprojekt jag har varit med om. Det handlar om landsbygdsutveckling i bästa tänkbara perspektiv och jag kände tidigt att det skulle bli riktigt bra. Jag är imponerad över den fina dialog med kommunen man hittade omgående och även kommunen ska framhållas för sitt stöd, den har inte bara stöttat en bygdegård, utan en hel kommundel, menade Öhlin.

Bland övriga gäster fanns exempelvis kommunens landsbygdsutvecklare Niclas Fällström.

— Vilket hus detta är och vilka möjligheter det ger. Och det är tack vare er, Borgundabor, och ert engagemang och er flit som det har blivit verklighet. Som landsbygdsutvecklare är jag oerhört stolt över er, sa Niclas.

Kommunalrådet Karola Svensson (C) var också på plats.

— Det är en otrolig känsla att få vara med när det i kväll är fullt hus i Allas hus, sa hon och sken med hela ansiktet.

Från Svenska kyrkan, som alltså tidigare hade byggnaden som församlingshem, var Carl-Erik Gabrielsson på plats,

— Från kyrkans sida är vi oerhört glada över att ni har förvaltat och förändrat byggnaden så här fantastiskt och även vi kommer i framtiden att förlägga verksamhet hit. Ett stort grattis till alla Borgundabor, sa Carl-Erik.

Suverän mat

Under kvällen bjöds det på en fantastisk trerättersmeny, skapad av Arne Petersén, till vardags kommunens kökschef i Stenstorp. Det här arrangemanget gjorde han dock vid sidan om sitt ordinarie jobb.

— Huvudrätten är bakat vildsvin och det ena av vildsvinen som serveras har jag faktiskt skjutit själv, sa Arne lite stolt.

Menyn i sin helhet:

Förrätt: En klassisk Toast Skagen.

Varmrätt: Bakat vildsvin med en ragu på Karljohansvamp och schalottenlök, potatis- och västebottenoströsti, tryffelsky och rårörda lingon.

Dessert: Blåbärspannacotta.

Kvällen fortsatte sedan med underhållning av White Water Stringband.