Ansiktsuttrycket är vänligt och mycket bestämt.

Tresor Singbo har inte vikt en tum från sin utstakade väg mot målet att hjälpa så många som möjligt i hemlandet Kongo.

Han var tretton år gammal när han flydde därifrån med sin familj.

Hope i Falköping på nationaldagen

På lördag deltar Hope i firandet av nataionaldagen i Plantis, tillsammans med Falköpings Friend..

Hope i Falköping på nationaldagen

På lördag deltar Hope i firandet av nataionaldagen i Plantis, tillsammans med Falköpings Friendship. Då säljer de ocså de plastarmband som Maja och Elsa Schönborg, 12 respektive 10 år, har skapat för att hjälpa Hope. Organisationen säljer även ett Hope-smycke via sin hemsida.

Falköping blev hans hemstad under resten av barndomen. Tryggheten som han fick uppleva i Sverige stod i skarp kontrast mot fattigdomen och våldet i Kongo-Kinshasa.

Dit återvände Tresor 2010 när hans morbror gick bort.

Det som han fick uppleva då vägrade lämna honom.

Att se på riktigt

Fattigdomen, med sjukdom, svält och död som följeslagare, var till och med större än vad han vad han hade kunnat föreställa sig.

— Jag vet. Jag kommer därifrån, men åren går och det är precis som om man inte förstår förrän man ser det på riktigt, säger Tresor, som numera pendlar mellan Stockholm och Falköping.

Sedan han startade Hope 2011 har han varit i Kongo två gånger per år. När han är där och ser skillnaden som Hope åstadkommer är han glad. Inte annars.

Det här lever han med dygnets alla vakna timmar. Det är den typen av drivkraft som redan för flera år sedan fick honom att ta ett privat banklån på 250 000 kronor för att hjälpen skulle nå fram till Kongo.

— Jag har haft mycket bra stöd av Svenska kyrkan i Falköping.

Jag minns att jag rådfrågade kyrkoherden om banklånet. Han tyckte inte att jag skulle göra det, minns Tresor och presenterar ett brett leende.

Han har inte ångrat lånet ett ögonblick. Pengarna har räckt till mycket. Hittills har Hope gjort djupa avtryck i en by som ligger i anslutning till huvudstaden Kongo-Kinshasa.

Den ungdomsgård som Hope byggde upp har utvecklats till en yrkesskola. Där kan eleverna bland annat lära sig att göra frisyrer, sy, filma, göra musik, använda datorer och läsa de vanligaste ämnena i skola, som matte och språk. Elektricitet har genom Hope ordnats med solceller.

För första gången har invånarna fått tillgång till datorer och internet, tv-spel och utbildning levererad av lärare som får lönerna betalda av Hope.

Annons

— Varje månad skickar jag ner 6 000 kronor av mina egna pengar till Kongo, berättar Tresor.

Grisar har köpts som ett led i hjälp till självhjälp. Vattenbrunnar har anlagts i byn, där invånarna tidigare fick gå i timmar efter vatten. Numera får de tillgång till renare vatten, som inte är taget från källa som djuren dricker ifrån.

Totalt har cirka 500 människor fått bättre levnadsförhållanden tack vare Hope.

Vill se fler hjälpare

Tresor arbetar inom rättspsykiatrin och studerar samtidigt mänskliga rättigheter på Teologiska högskolan i Bromma. Semestrarna ägnar han åt hjälpresorna till Kongo. Pengarna och tiden i hans liv viks åt Hope.

Ibland förtvivlar grundaren. Han skulle vilja att fler hjälpte till genom att skänka pengar, köpa Hope-smycket eller blir månadsgivare.

— Om du vill se förändringar i världen måste det starta med dig, och om vi samarbetar kan vi göra allt så mycket bättre.

Ungdomsmottagning

I augusti går nästa resa till Kongo. Symaskiner och frisörstolar finns med bland godset som väntar på transport.

Framöver satsar Hope på resurser för att transportera en gynstol och annan utrustning som kan komma väl till pass i nästa angelägna projekt - att starta en ungdomsmottagning i Malueka/Kinshasa.

Hittills har de fått gåvor av Stockholms stad och Huddinge ungdomsmottagning. Carlanderska sjukhuset i Göteborg har skänkt sjukhussängar.

— Vi tar gärna emot mer sådan utrustning, säger Tresor.

I Falköping har flera Falköpingsföretag bidragit, och bidrar, mycket. Falköpings FK har tidigare skänkt matchställ och nu har även Skövde AIKS skänkt fotbollskläder.

— Vi uppmanar människor och klubbar att följa deras exempel och skänka saker som kan komma till användning i någon av våra verksamheter. Gåvorna kan lämnas till Svenska kyrkan i Falköping, säger grundaren.

Det kan handla om kläder och skor till en second hand-butik, olika typer av elektronisk utrustning, men också andra typer av gåvor.

Behoven i Kongo är stora och idéerna är många för Tresor Singbo - grundaren av Hope och mannen som aldrig ger upp.

— Det finns ingenting som kan stoppa mig.