Falköpings Tidning

Annons

Gammaldags gård mindre sårbar

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Fackordföranden: Rätt använt är schablontider ett bra verktyg

Schablontider används när hemtjänstpersonalens schema ska läggas. Det är bra när det fungerar, men skapar onödig press när tiden är för knappt tilltagen, menar fackets företrädare.

Så styrs hemtjänsten av schablontiderna

35 minuter för ett inköp vid ett tillfälle i veckan. 52 minuter för en dusch vid ett tillfälle i veckan med aktiv hjälp.
Insatserna inom hemtjänsten styrs av schablontider.
– Men det är bara ett planeringsunderlag och inget som ska märkas av ute hos brukarna, enligt Andrea Wall, enhetschef för hemtjänstenhet Stöpen i Skövde kommun.

Så gick det i EU-valet – här är väljarnas viktigaste frågor

I söndags gick Sverige och Europa till valurnorna och ett första valresultat kommit. Resultatet visar att Sverigedemokraterna ökade mest. Liberalerna klarar sig kvar i EU-parlamentet med ett nödrop, enligt det första valresultatet.

David Linden: Demokratin stod pall också denna gång

Upp till våra parlamentariker att förvalta förtroendet.

Sensationen ett faktum – Finland är världsmästare i ishockey

Finland har sensationellt vunnit VM-guld i ishockey. Efter att ha besegrat Kanada med 3–1 i finalen är Finland världsmästare.

Skara föll mot Jung/Kvänum på hemmaplan

Fortsatt tungt för Floby - förlust mot Herrljunga

Grolanda föll mot Sparsör på hemmaplan

Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan