Den svenska matenNågon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.
Den svenska matenDen svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?
Den svenska matenFazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.
Den svenska matenBryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så. — Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.
Den svenska matenFläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken. — Det märks mer och mer, säger han.
LivsmedelRegeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.
Den svenska matenDet omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll. — Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.
Den svenska matenHur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.
Falköping På lördag slår Galleri Tinnert igen sina portar i centrala Falköping.
Detta efter 18 år i lokalerna på Trädgårdsgatan.
Ny adress för galleriet är från och med 2 juni Torslunda på Öland.
– Men vi kommer inte att överge Falbygden helt, säger paret Ingemar och Marina Tinnert.
SKARABORG Diggiloo-gänget är redo för Skaraborg.
Just nu lägger årets artister sista handen vid showen, som har blivit en av somrarnas stora publikdragare.
– Det känns som en logisk uppföljning till min medverkan i Stjärnornas stjärna, säger Ola Salo till tidningen.
SKARABORGFolkhälsoarbetet i Skaraborg får fortsätta att organiseras på annat sätt än i övriga regionen. Men bara tills de nu gällande avtalen löper ut.
Det tycker regionstyrelsen.
RANSTADOmrådet, på gränsen mellan Skövde och Falköping, är det första i sitt slag i Västra Götalands län och det andra i Sverige. Här utvanns uran på 1960-talet.
Länsstyrelsen har nu beslutat att lakrestdeponin vid Ranstadsverket blir ett miljöriskområde.
Området, på gränsen mellan Skövde och Falköping, är det första i sitt slag i Västra Götalands län och det andra i Sverige. Här utvanns uran på 1960-talet.
ORIENTERINGPå tisdagskvällen var det kretsstafett i Skara för klubbarna i södra och västra Skaraborg.
Se vårt stora bildspel från tävlingen – och tv-klippet med den rafflande upploppsstriden i herrklassen.