Han har oerhört svårt att säga något om hur det kommer att gå i delfinalen, men konstaterar att alla har drömmar.

Och de är att gå vidare till finalen?

– Hoppet överger oss aldrig, men förmodligen beror det på vilka som röstar och vilka som gör det många gånger. Samir och Victor kommer exempelvis säkert att tilltala många ungdomar, menar Kindbom.

Andra kanske röstar en låt för att artisten har rosa kläder och de vill mima till bidraget framför spegeln. Jonas torde gå hem bäst hos den äldre halvan, men röstar de?

– Många sitter och hoppas på en viss låt framför tv:n, men lyfter aldrig luren. Jag har faktiskt själv aldrig ringt och röstat, inte ens på mina egna låtar.

Men just nu funderar Calle inte så mycket över resultatet, det kommer senare.

– Ju närmare tävlingen desto större blir allvaret, alla vill gå vidare till finalen eller Andra chansen. Den som inte erkänner det ljuger förmodligen, fortsätter kompositören.

Väntat ett tag

Calle Kindbom gjorde låten "Det finns en väg" ganska långt tillbaka i tiden.

– Jag skrev låten ihop med Mats Tärnfors och vi funderade vem den kunde passa och kom fram till att vi borde fråga Jonas Gardell. Han nappade och skrev en väldigt fin text till den, det är ju hans paradgren, konstaterar Kindbom.

Annons

SVT ville ha med den direkt, problemet har varit att Jonas haft fullt upp med böcker, shower, signeringar och andra åtagande.

Men nu passade och då blev det träff direkt.

Bidraget beskrivs som en klassiskt lugn låt som också bärs upp av texten.

– Gardells styrka är ju texterna och jag tror att det här bidraget kommer att betyda något för ganska många. Den handlar om när det känns som mörkast i livet, man kan säga att den är raka motsatsen till Edward Bloms framträdande förra veckan.

Det blir med andra ord ingen hummer och inga gafflar på scenen.

Extra roligt

För Calle Kindbom är det extra roligt eftersom han har haft svårt att hitta tillräckligt med fokus för att skriva nya låtar.

– Jag har haft så otroligt många andra projekt som sysselsatt mig, men ska du skriva bra musik då måste du vara där till hundra procent. Konkurrensen i det här sammanhanget är benhård, menar Calle.

Sedan är det svårt att säga något om slutresultatet i deltävlingen innan man sett hur artisterna agerar på scenen.

– Det är som att titta på en tallrik när man ska äta, många är duktiga på att kombinera färger och få det att se aptitligt ut. Samma sak är det med bidragen i Melodifestivalen.

Kommande krogshow

Att Jonas Gardell finns med i det här sammanhanget just nu kan ju också ha ett samband med att han planerar en kommande krogshow. Å andra sidan behöver han inte känna så stor press på lördag - han har en karriär även om han inte skulle gå vidare i Melodifestivalen.

– Att tippa är väldigt svårt, förr var bidragen i ungefär samma genre. Nu kan det handla om att jämför jazz med hårdrock och egentligen går det inte att säga vad som är bäst. Men hur det än är det roligt att vara tillbaka i Göteborgs deltävling och träffa alla igen.

Ska man tro oddsbolagen före repetitionerna dragit igång på allvar, så kommer Gardell och Kindbom femma. Men alla vet att det kan bli något helt annat på lördag.

Det är sådan den här musiktävlingen är till karaktären.