Nu slopas roamingavgiften vilket ska göra det lättare för personer att surfa inom hela EU utan att få saftiga telefonräkningar. Men det gäller att vara uppmärksam för det innebär inte att det går att surfa obegränsat utan extra avgifter. Operatörerna vill ha en balans så den övervägande delen av surfen ska ske på hemmaplan. Detta regleras av en slags "förordning" där surfpotten som får användas utomlands är förutbestämd. Men detta skiljer sig mellan olika abonnemang och operatörer. Sedan kan även operatörerna kontrollera och jämföra surfandet över en fyramånadersperiod.

Annons

– Det är lite livrem och hängslen för operatörerna. Man ska till exempel inte kunna köpa ett billigt svenskt abonnemang och sedan bosätta sig i Frankrike och surfa därifrån hela året. Men för 99 procent av kunderna är det knappast något problem, säger Fredrik Kapper vid enheten för elektroniska kommunikationstjänster på Post- och telestyrelsen (PTS) till GT.

Några operatörer har valt att höja priset på några abonnemang inför slopningen av roamingavgifterna.

Fredrik Kapper menar att den första perioden nu är en testperiod och PTS kommer att följa hur roamingreglerna påverkar operatörernas prissättning.

– Operatörerna har rätt att höja priserna, kunderna har rätt att säga upp sina avtal. Den här sommaren blir lite av ett experiment. Det ska bli intressant att se reaktionerna, om många till exempel väljer att byta operatör. Vi kanske får ett svar i höst när folk gör sina egna utvärderingar efter att ha rest, ringt och surfat med de nya reglerna, säger Fredrik Kapper till GT.