Det var strax efter midnatt som godståget spårade ur och åkte in i företagsbyggnaden på Sågaregatan. Kostnaderna för de skador som uppstått är ännu inte fastställda.

– Det beror på vad besiktningsmannen säger, men kanske några miljoner, säger Anders Neüman.

Flera verksamheter

Förutom att Anders Neüman äger byggnaden så har han sitt egna byggföretag i den del som tåget körde in i.

– Det påverkar nog inte mitt företag mer än att jag själv blir lite uppgiven. Sen får vi ser hur försäkringsbolagen gör upp om detta, säger han.

Även Daniel Petterssons företag drabbades av olyckan. Han hyr lokalen bredvid Anders Neüman och för hans del förstördes personalrummet.

– Det känns inte vidare roligt alls men vi får hoppas att det löser sig på bästa sätt det här, säger han.

Förutom personalrum använder Daniel Pettersson även lokalerna som garage.

– Vi har blivit lite begränsade och det kommer kanske påverka verksamheten på sikt. Men det vet vi ju inte riktigt i nuläget, säger han.

Enligt uppgifter till Transportstyrelsen så uppstod olyckan på grund av att radiokontakten mellan lokföraren och signalgivaren bröts precis när signalgivaren skulle meddela stopp. Tåget backade genom den stoppbock som fanns i slutet av rälsen. Det fortsatte med en hastighet på 10-12 kilometer i timmen in i byggnaden som ligger cirka 20 meter från rälsens slut. Signalgivaren stod på den vagn som åkte in i byggnaden men lyckades hoppa av och klarade sig utan skador.

Uppgifterna kommer från företaget CFL Cargo Sverige AB som äger godståget och Falköpings kommun som äger rälsen och marken. Inga personer skadades i olyckan.

Många aktörer

Flera utredningar av vad som orsakade olyckan kommer nu att påbörjas.

– Vi som ägare av marken och spåren var redan i natt ute och tittade på platsen, sen har vi fattat beslut om att det måste göras en olycksplatsutredning. Det får både vi och järnvägsbolaget göra. De gör sin och vi gör vår, säger Pascal Tshibanda, kommunikationschef Falköpings kommun.

Hus