En golfare i Skåne ville att Skatteverket skulle godkänna golf som skattefri motionsförmån. Han spelade på så kallad pay and play-bana och tränade slag på en driving range.

Det viktiga i lagen är att hela personalen kan ta del av förmånen och att ingen ska behöva avstå på grund av att ett utnyttjande kräver tillgång till avancerad eller dyrbar utrustning.

Det gjorde att golf, ridsport, utförsåkning på skidor och segling inte godkändes som skattefri motionsförmån när regeln infördes i slutet av 80-talet.

Men sedan dess har förutsättningarna för att spela golf, liksom synen på sporten, har förändrats väsentligt. Det som då inte ansågs vara enklare slag av motion kan bedömas annorlunda idag, menar Högsta förvaltningsdomstolen och har nu godkänt golf som skattefri personalvårdsförmån i en dom från 12 januari.

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att man även tolkar detta som att ridning skulle kunna vara godkänt för friskvårdsbidrag.

Annons

— Vi gör en vidare tolkning av domen och menar att även golf, segling och ridning ingår i detta, säger jurist Pia Blank Thörnroos vid Skatteverket.

Det betyder att även dessa sporter skulle godkännas?

— Ja det anser vi eftersom domstolen har skrivit tydligt om att man har en ny syn på vad som är enklare sporter.

Pia Blank Thörnroos ger exempel som ridlektion, segelkurs eller snowboardkurs. Inget av detta kräver dyrt medlemskap eller dyr kringutrustning.

— Man behöver ju inte köpa en båt för att gå på segelkurs.

Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån, menar Skatteverket i ett uttalande.

Det är arbetsgivaren som utformar och bestämmer om bidraget. Men om man vill finns det möjlighet nu alltså att ge bidrag till fler sporter.

— Vi har tagit ställning till ett fall där det gäller golfspel utan krav på dyrt medlemskap och inget annat, säger Camilla Mundt, justitiesekreterare vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Men Skatteverket menar att detta öppnar för andra sporter också?

— Ja det gör ju sin tolkning av domen och det är ju Skatteverket som in första hand fattar besluten, säger Camilla Mundt.