Västergötlands Hembygdsförbund föreslog 2005 platåbergens landskap, kambrosilurområdet i centrala Skaraborg, som världsarv. Länsstyrelsen var positiv men de tre berörda kommunerna sa nej.

Annons

Världsarv är den främsta beteckningen, som står att uppnå inom såväl natur- som kulturområdet. Regeringen ansöker och UNESCO beslutar. Beteckningen lockar turister en masse. Det är ett ”Nobelpris” inom natur- och kulturområdet. Tre kommuner sa nej till ett ”Nobelpris”!

Varnhems klosterkyrka, klosterområde och Kata gård är juvelen i kronan inom kambrosilurområdet. Jag föreslår att man gör denna juvel till världsarv och snarast till föremål för en ansökan härom. Vi har inget bättre inom hela vårt land. Vägen är lång så sök nu!

En världsarvstatus borde även underlätta möjligheterna till underhållsbidrag och att få ekonomiska medel till såväl sakrala som profana event. Sveriges mest berömda kyrkobyggnad behöver exempels en ”riktig” orgel. Vad blev det av den insamling, som den eminente musikdirektören Bo Ramviken startade?

Orgeln är kungen bland instrument. Klosterkyrkans enastående kyrkorum med sin fantastiska akustik, skall ha en orgel med kraften, att förvandla kyrkans murar till kristall och få byggnaden att sväva. Detta bara som ett exempel på en detalj, som världsarvsstatus möjliggör. Med My Lindbergs ord: ”Varnhem är Sveriges Akropolis”! Akropolis är Världsarv – tro mig. Sök nu!

Sören Jägmarker