Åtminstone tre av dem åtalade är hemmahörande i Skaraborg och två är hemmahörande i Lysekil. Under nästan ett års tid gjorde de åtalade 19 inbrott i förråd vid kyrkor i Skaraborg och på västkusten. De stal nästan uteslutande åkgräsklippare, någon trädgårdstraktor och lövblåsare i olika konstellationer.

Kyrkorna har yrkat på ersättning för åkgräsklipparna på mellan 80 000–100 000 kronor styck. Enligt åklagaren var syftet att sälja maskinerna på Blocket för att få in pengar.

De åtalade männen har erkänt en del av stölderna och nekat till andra.

Den så kallade gräsklipparligan begick stölderna i Skaraborg och på västkusten.

Ligan riktade in sig på åkgräsklippare som är värda mellan 80 000 och 100 000 kronor.
Foto: Polisen

En av männen är dessutom åtalad misstänkt för häleri och bedrägeri.

En polispatrull fick syn på två fordon på eftermiddagen den 26 mars i Vedum, en av bilarna hade släp och polisen bestämde sig för att följa efter. Färden slutade på en grusväg där fyra personer lastar av ett klippaggregat vid sidan av vägen. En av männen förklarar att han köper och säljer gräsklippare.

Polisen var övertygad om att personerna var på väg att lasta ur gräsklipparna för att gömma dem i skogen och hämta upp de senare, när polisen inte var de på spåren.

En del av stöldgodset hittades senare hemma hos en av de åtalade männen i samband med en husrannsakan.

En del av de stulna maskinerna har lämnats tillbaka men enligt polisens sammanräkning ska värdet av resterande maskiner uppgå till 1, 2 miljoner kronor. De flesta ska ha varit fyrhjulsdrivna proffsmaskiner.

Annons