Åtminstone tre av dem åtalade är hemmahörande i Skaraborg och två är hemmahörande i Lysekil.

Under nästan ett års tid gjorde de åtalade 19 inbrott i förråd vid kyrkor i Skaraborg och på västkusten. De stal nästan uteslutande åkgräsklippare, någon trädgårdstraktor och lövblåsare i olika konstellationer.Kyrkorna har yrkat på ersättning för åkgräsklipparna på mellan 80 000–100 000 kronor styck.

Enligt åklagaren var syftet att sälja maskinerna på Blocket för att få in pengar.

De åtalade männen har erkänt en del av stölderna och nekat till andra.

Den så kallade gräsklipparligan begick stölderna i Skaraborg och på västkusten.

En av männen var dessutom åtalad misstänkt för häleri och bedrägeri.

Konversation ur en av de misstänktas mobiltelefoner.
Foto: Polisen

på eftermiddagen den 26 mars i Vedum fick en polispatrull syn på två fordon, en av bilarna hade släp och polisen bestämde sig för att följa efter. Färden slutade på en grusväg där fyra personer lastade av ett klippaggregat vid sidan av vägen. En av männen förklarar att han köper och säljer gräsklippare.

Polisen var övertygad om att personerna var på väg att lasta ur gräsklipparna för att gömma dem i skogen och hämta upp de senare, när polisen inte var de på spåren.

En del av stöldgodset hittades senare hemma hos en av de åtalade männen i samband med en husrannsakan.

Enligt polisens sammanräkning ska värdet av resterande maskiner uppgå till 1, 2 miljoner kronor. De flesta ska ha varit fyrhjulsdrivna proffsmaskiner.

Annons

Nu har Skaraborgs tingsrätt kommit med sin dom: Fyra av de sju männen dömdes till fängelse runt ett år, två av dem till villkorligt och dagsböter och en dömdes till skyddstillsyn.