Annons

Sekreterare är Monika Moberg, Skövde, kassör Gun-Britt Salomonsson, Gudhem och ersättare är Helena Crona, Skövde och Dagny Neuman, Vartofta. Årsmötesvärdar var Gun-Britt Salomonsson och Dagny Neuman, som båda höll var sitt föredrag om två vitt skilda författarinnor.
Gun-Britt Salomonsson höll ett intressant föredrag om nobelpristagaren 2013, Alice Munroe, den samtida novellkonstens mästare. Alice föddes 1931 som Alice Ann Laidlaw i en lantbrukarfamilj i Wingham i Ontario. Alice bedrev universitetsstudier i journalistik och engelska. När hon mötte sin make, författaren James Munro, avbröt hon sina studier.
Alice säger att hon valde att skriva noveller. Det fanns inte tid att skriva romaner samtidigt som hon skötte hem och barn. Hon har jämförts med Anton Tjechov. Hennes noveller är ofta självbiografiska och utspelar sig i småstadsmiljöer.
Dagny Neumann började sitt föredrag med att säga några ord om blekingeförfattaren Sven Edvin Salje. I år är det 100 år sedan han föddes. En av hans mer kända romaner är På dessa skuldror, som även filmades.

Elsa Beskow (1874–1953) är en av våra mest kända barnboksförfattare. Trots hem och sex söner att sköta gav hon ut ett fyrtiotal barnböcker, och hon förekommer i läseböcker med sina sagor. Dagny läste en saga ur en läsebok, som hon fick som barn. Sagan heter När stora blåbärsberget kom till stan. Det mesta otroliga händer. En snäll jätte lyfter upp hela det enorma blåbärsberget och flyttar in det till stan. Alla barnen får jätteroligt. De kan klättra i träden, rulla nedför sluttningarna, plocka bär och svamp.