Det till trots är det inte svårt att bli inspirerad, rent av smittad, av Gunilla och Maries entusiasm när vi träffas. Det är svensk sommar när den är som bäst och duon är åter i Sverige sedan några månader tillbaka.

Profilen: Gunilla Axelsson

Ålder: 56 år.

Gör: Förskollärare.

Bor: Jönköping.

Familj: Tre barn.

Intressen: Cykla, Friskis &..

Profilen: Gunilla Axelsson

Ålder: 56 år.

Gör: Förskollärare.

Bor: Jönköping.

Familj: Tre barn.

Intressen: Cykla, Friskis & svettis, naturen.

Läser: Just nu Caroline Engvalls ”Ärren vi bär” men annars dokumentärer och pedagogik.

Lyssnar på: Sting.

Tittar: Inte på tv.

Favoritmat: Grekiskt.

Drömmer om: Att bo och leva i Grekland och ha ett pensionat där.

— Den här gången åkte jag ner 1 november och kom hem vid påsklovet, säger Marie.

— Jag åkte på nyårsafton och kom hem i april, säger Gunilla.

I Thailand är det på Koh Lanta de bor och arbetsplatsen är Sanuk Svenska skolan. En privat skola, från förskola till årskurs nio, med som mest 200 barn under högsäsongen i januari till mars.

Dröm om något nytt

Marie jobbade på skolan redan läsåret 2007-2008 och stannade den gången ett helt år. Hon hade tidigare varit i Thailand som turist, följde en familj som hade sina barn på skolan genom resedagboken och insåg att finns det elever behövs pedagoger.

— Jag sökte en tjänst men eftersom 200-300 andra gjorde samma sak trodde jag inte att jag skulle få den, säger Marie som är 1-7-lärare i Jönköping.

Hon fick tjänsten och sedan dess har hon åkt tillbaka vart tredje år och stannat lite olika länge.

Profilen: Marie Mieritis

Ålder: 55 år.

Gör: Lärare.

Bor: Jönköping.

Familj: Man och 33-årig son.

Intressen: Friskis & s..

Profilen: Marie Mieritis

Ålder: 55 år.

Gör: Lärare.

Bor: Jönköping.

Familj: Man och 33-årig son.

Intressen: Friskis & svettis, golf, bada i Vättern, Visingsö.

Läser: Senast ”Ärren vi bär” av Caroline Engvall.

Lyssnar på: Gladpop.

Tittar på: Danska serier, ”Idol” och ”Bonde söker fru”.

Favoritmat: Thaimat.

Drömmer om: Kunna bo i Thailand januari, februari och mars.

Gunilla hade aldrig varit i Thailand när hon gjorde sin första arbetsperiod 2012.

— Då hade jag nyss fyllt 50 och hade som många andra en dröm om att göra något annat och nytt. När jag besökte min dotter i Grekland föddes tanken att stanna kvar och jobba på skolan där. Det föll på att det inte fanns någon förskola.

Digitala nomader

När hon hörde talas om skolan med förskola på Koh Lanta föddes en tanke. Hon sökte, blev kallad på intervju och kände att hon steg för steg vågade mer och mer.

— Jag har inte gjort sådana här äventyr tidigare och för mig var det stort. Jag reste i väg och kände mig lite ensam när jag kom ner på helgen. Men redan på måndagen, när skolan började, visste jag att jag var i ett sammanhang. Och det har vuxit mer och mer.

På Sanuk Svenska skolan arbetar 20 pedagoger och barnen, som är uppdelade i betydligt mindre grupper än här hemma, kommer från hela Sverige men ibland också från de andra nordiska länderna.

Annons

Vissa familjer har sparat länge för att få ihop till sin drömresa, andra har gott om pengar. Några föräldrar arbetar – är kanske digitala nomader – medan andra bara har det gott i en soft miljö.

— Det är alla slags människor, både kända och okända, men där är liksom alla på samma nivå, säger Gunilla.

— Samma sak med barnen. När de börjar i skolan är alla nya. De accepterar olikheterna och det är så befriande, fortsätter Marie.

Lektioner i verkligheten

Trots miljön och ett liv på andra sidan jordklotet finns möjligheten till både förskola och skola för de unga resenärerna. De äldre barnen har med sig arbete och uppgifter hemifrån och skolan följer svensk läroplan. Utöver den vanliga undervisningen ingår dessutom ett thaitema där eleverna få ta del av kulturen.

— Vi har bland annat besökt både munktempel och risodlingar. Lagat mat hemma hos thailändska familjer och varit på en gummiplantage, säger Marie och beskriver det som NO- och SO-lektioner i praktiken.

Pedagogerna har 40-timmarsveckor med planerings- och reflektionstid precis som i Sverige. Varje morgon, kvart i åtta, är det dessutom en storsamling.

— Mycket är sig likt men annat skiljer. På en ö i Thailand måste du kunna vara flexibel och hitta lösningar och jag har lärt mig massor, säger Gunilla.

— Att jobba där är optimalt på alla sätt. Där är det inte bara fina ord utan de lever i sina ord varje dag, säger Marie.

Äventyr varje dag

Under veckorna arbetar pedagogerna intensivt för att ge barnen äventyr varje dag. På fredagarna slutar sedan både små och stora klockan tolv och tar helg.

När Marie och Gunilla inte jobbar läser de böcker, tittar på solnedgången, åker moppe eller tar sig ut till någon ö.

— I Thailand lever man ett enkelt liv. Att leva är billigt men det är dyrt att bo. Du hyr ett rum eller en lägenhet. Men du behöver inte tvätta eller storhandla och många äter ute.

— De flesta som åker i väg vill komma ifrån ekorrhjulet och söker äventyr och något utöver det vanliga. Livet där gör det möjligt, säger Gunilla.

— Alla är så hjälpsamma och positiva. Livet är så enkelt men samtidigt magiskt och mäktigt. Något som kan vara svårt att sätta ord på om du inte varit där, säger Marie.

Uppmanar andra

Om och när de åker tillbaka vet ingen av dem i dag. Marie har en fyra nu och väntar i så fall tills eleverna i den gått ut mellanstadiet. Men sedan blir det nog Koh Lanta igen. Gunilla har beslutat sig för att ta en paus och göra lite annat. Även om hon säger att det säkert blir någon eller några Thailandsäventyr längre fram.

Klart är dock att båda två uppmanar andra att ta chansen om de får möjligheten.

— Våga ta steget! Är man öppen för att Thailand inte är Sverige är det ett fascinerande äventyr och ett smidigt sätt att leva. Vi ser det lite som fortbildning och har lärt oss massor.