LÄS MER: Första pallplatsen för Hagström i världscupen

Svenska orienteringslandslaget har ett mycket lyckat år bakom sig som nyligen avslutades med sista världscuptävlingen i Kina.

Nu börjar uppladdningen inför 2020 – där höjdpunkten är sommarens sprint-VM i Danmark.

På programmet finns vidare tre världscupomgångar. Den första avgörs i Schweiz i maj och sedan fortsätter det med ett skogs-EM i Estland i augusti. Världscupfinalen arrangeras i norra Italien i början av oktober.

Sveriges målsättning inför kommande säsong är som vanligt hög:

– Vi siktar mot att bli bästa nation både på VM och EM. Och när det gäller världscupen vill vi ta pallplatser på samtliga individuella deltävlingar samt totalt både på dam- och herrsidan. Men vårt huvudfokus ligger på att hela tiden göra riktigt bra prestationer och att löparna ska ta kliv framåt i sin utveckling, säger förbundskapten Håkan Carlsson i ett pressmeddelande.

Precis som tidigare finns två seniora landslagstrupper, ett A-landslag med aktiva som bedöms ha medaljpotential 2020 och ett utvecklingslandslag med löpare som tros kunna skörda medaljer inom några år.

– Vi har en oerhört stark trupp, och det finns många löpare som står just utanför landslaget och knackar hårt på dörren. Man ska aldrig ta ut något i förskott, men det ser oförskämt bra ut just nu, säger Håkan Carlsson.

Annons

I utvecklingslaget återfinns 23-åriga Johanna Öberg, tidigare Ryda SK, numera tävlande för OK Linné.

Johanna Öberg.
Foto: Arkiv

Fakta: Trupperna

Svenska A-landslaget 2020:

Damer: Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, Karolin Ohlsson, Jä..

Fakta: Trupperna

Svenska A-landslaget 2020:

Damer: Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, Karolin Ohlsson, Järla Orientering, Sara Hagström, IFK Göteborg, Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Herrar: Gustav Bergman, OK Ravinen, Willliam Lind, Malungs OK, Jerker Lysell, Rehns BK, Martin Regborn, Hagaby GoIF, Albin Ridefelt, OK Linné,Johan Runesson, IFK Lidingö, Emil Svensk, Stora Tuna OK

Svenska utvecklingslandslaget 2020:

Damer: Sanna Fasth, Eksjö SOK, Elin Månsson, IFK Göteborg, Vilma von Krusenstierna, OK Kåre, Johanna Öberg, OK Linné

Herrar: Max-Peter Bejmer, IFK Göteborg, Simon Imark, Tullinge SK, Isac von Krusenstierna, OK Kåre