Relaterat: ”Jag tycker man ska slå till stenhårt
Relaterat: Två personer anhållna för polismisshandel
Relaterat: Polischefen efter attacken: "Vi ser allvarligt på händelsen"
Relaterat: Insändare: Skärp straffet för angrepp mot poliser

På fredagen hölls en häktningsförhandling där 30-åringen stod misstänkt för grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel.

Han och hans bror anhölls tidigare i veckan misstänkta för att gått till attack mot en polispatrull vid Resecentrum i onsdags kväll.

Kammaråklagare Jenny Karlsson yrkade på att 30-åringen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för båda brotten, som skedde den 3 oktober.

– Jag menar att det i annat fall finns risk för att han försvårar sakens utredning, säger Jenny Karlsson vid inledningen av förhandlingen.

Hon yrkade på att häktningsförhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar av utredningstekniska skäl.

Den misstänkte 30-åringen förnekade brott.

Förhandlingen pågick i fyrtiofem minuter, efter enskild överläggning kom tingsrätten med sitt beslut.

– Tingsrätten finner att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för i vart fall grov misshandel, men på grund av att det finns en övervakningsfilm så föreligger det inte en så allvarlig risk för att han ska kunna försvåra sakens utredning och därmed saknas motiv för häktning, motiverar Skaraborgs tingsrätt sitt beslut att släppa den misstänkte.

Tingsrätten ogillade därmed åklagarens yrkande och släppte 30-åringen på fri fot. Tidigare har den andre misstänkte, en bror till 30-åringen, också försatts på fri fot. Båda är dock fortfarande misstänkta för brott.

Annons

30-åringens försvarsadvokat Håkan Jonsson säger i en kommentar att hans klient förstås blev lättad efter beskedet.

– Han tycker att tingsrätten har gjort en korrekt bedömning, men jag vill inte närmare gå in på vad min klient sagt, säger advokat Håkan Jonsson.

30-åringen kom till häktningsförhandlingen med en märkbar blåtira.

Advokaten ville heller inte kommentera den.

Man kan tolka tingsrättens besked som att det inte förelåg något våld mot tjänsteman.

– I vissa fall kan det konsumeras av den grova misshandeln, konstaterar Håkan Jonsson.

Han har ännu inte själv sett övervakningsfilmen, men förklarar att det inte är så konstigt med tanke på det tidiga utredningsskedet.