Träskulptören Kenneth Nilsson kommer ifrån en skogsarbetarfamilj från Orsa, så intresset för träd har varit en naturlig del av hans liv och något han hyser stor kärlek till.

Kenneth berättar om den kungliga skulpturen

— När jag varit långt bort ifrån skogen har jag alltid längtat tillbaka. Just vrilar fastnar jag dessutom för redan som liten, då jag gjorde en slev. Men sedan utvecklades intresset när jag blev äldre och blev ett hantverk som jag undermedvetet lägger hela mitt liv i. När jag börjar tillverka något har jag ingen aning om vad det ska resultera i, men i sluttampen förstår jag vad det är jag frambringat. Utan att jag tänker på det lägger jag i mina innersta känslor i skapelseprocessen, berättar han.

Var undangömda

Inte mindre än 67 verk har Kenneth alstrat under flera årtionden:

— Alla har gjorts med omsorg, så det har tagit sin tid. När jag sedan blivit nöjd med ett av verken har jag lagt in de i garderober eller lådor – därför ser de fortfarande ut som nya, trots att de egentligen gjordes för länge sedan. Men hade det inte varit för den kända konstnären Anders Björklund, även han från Orsa, så hade mina träskulpturer aldrig fått se dagens ljus igen. Efter att han hade sett dem övertygade han mig om att jag skulle ha en utställning. Sagt och gjort – år 2008 ställde jag ut dem jag hittills hade gjort i min hemstad. Det var rena rama turen att Göran Löfwing var i närheten just då och fick syn på allihop.

"Är väldigt hedrad"

Göran blev riktigt imponerad när han tog del av Kenneths konst. Han undrade om träskulptören kunde tänka sig att komma till Broddetorp och ställa ut i hans ateljé:

— Det var otroligt stort. I år fick jag samma förfrågan igen och jag tror inte jag har förstått det riktigt än, om jag ska vara ärlig. Jag känner mig väldigt hedrad. Fram till den 12 februari får mina skulpturer exponeras här.

— Jag och Linda är jättestolta över att han är här. Det finns väldigt få människor som lägger ner så mycket tid på sina verk som Kenneth gör. Vi har verkligen saknat hans konst. Det är häftigt att han och jag skapar i så pass olika material, men med liknande energiflöde, inflikar Göran.

Missa inte vår film där Kenneth visar upp en skulptur han gjorde i samband med att kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle gifta sig.