Det är tillsammans med sin vapendragare Marcus Aspsjö som han får nomineringen och det är för det smått fantastiska äventyrsåret under 2015-2016 som duon nu uppmärksammas.

De var då som man först paddlade från Sverige ner till Svarta havet, därefter gick från öst till väst över Indien för att sedan avsluta med 400 mils rullskidåkande från Sydney till Perth i Australien.

— Klart att det känns riktigt roligt det här och det är stort att bara få bli nominerad, men det kommer att bli tufft att vinna. Förra året, 2016, var ett väldans stort äventyrar-år med många fina prestationer, säger Jonathan som är från Habo

Priset till Årets äventyrare 2016 delas ut till både en kvinna och en man och det handlar om flesta antal röster på en webbsida för att vinna.

En jury har tagit fram vilka som ska finnas med på den lista som man kan rösta på och sedan är det upp till allmänheten.

— Här finns många duktiga "konkurrenter" så det blir en tuff utmaning, men vi är som sagt nöjda över att bara ha blivit nominerade. Vem hade trott det för några år sedan? säger Jonathan.

Allt började för fyra år sedan när Jonathan tillsammans med Marcus Aspsjö cyklade till Aten för därifrån ta sig till Egypten och därifrån fortsätta cyklandet ner genom Afrika.

Annons

Sedan dess har det paddlats genom Europa, vandrats över Indien och rullskidats tvärs över Australien.

Och på egen hand har Jonathan sedan dess bestigit Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, två gånger – som bärare.

Men äventyren har inte slutat där.

— Nej, nej, det är full rulle som vanligt, fast nu mer som heltidsarbetande inom försvarsmakten, men även som föreläsare civilt, säger Jonathan.

— Sedan kommer jag i sommar att under tre veckor leva tillsammans med massajer i Afrika och sedan fortsätter mitt projekt med att simma åtta mil under vatten.

Och på tal om 2018..?

— Då finns det större projekt som är under planerande.., säger Jonathan kryptiskt.

Annars trivs Jonathan med livet på hemmaplan som anställd av förvarsmakten i Karlsborg. De blir mycket resande och föreläsande och allt fler företag vill engagera honom.

— Det är riktigt roligt och jag trivs i rollen, men visst saknar jag äventyren. Jag känner att jag inte på långa vägar är nöjd med dem, men nu lockar det med lite mer "att-göra-äventyr", inte bara sådana som innebär att ta sig från A till B, säger Jonathan.

Men nu är det Årets äventyrare som står närmast på programmet – ett litet äventyr i sig, bara det.

— Ja, det är häftigt att ha blivit nominerad, det känns fantastiskt roligt bara det, säger Jonathan.

Fotnot. Du kan se vilka som är nominerade på Årets äventyrares hemsida.