Det var i samband med att Rebecka blev mamma till Valter, senare också Filip, som hon började virka. I och för sig hade hon en mormor som lärde henne lite grann om konsten. Och så prövade hon att virka i syslöjden i skolan. Men det var inget av detta som fångade hennes intresse för hantverket.

På fri hand

Men när hon blev mammaledig från sitt jobb som sjuksköterska, ville hon ha något att pyssla med. Hon började leta och hittade virkade kakor, som hon klarade med hjälp av beskrivning. Så snart hon kom underfund med hur mönstren är uppbyggda, började hon virka på fri hand, ofta på beställning av barnen.

– Häromdagen beställde Valter en glass som han skulle ha när han ville leka kiosk, säger Rebecka.

Testvirkade för bok

Annons

Babblarna som barnen gärna tittar på i datorn, har hon virkat samt barnvagnsmobiler och bokmärken. Detta presenterar hon på sin blogg, mittkakfat.blogg.se. Det gav henne uppdraget att testvirka mönster för boken Virka liten kaka av Catarina Sandstedt.

– En del av mina mönster publiceras som gratismönster av Hattens förlag, säger Rebecka.

Hon har virkat några mormorsfiltar. Men ännu inte haft lust att virka varken dukar eller mössor och sjalar.

Bakar riktiga tårtor

Hon säljer lite grann genom bloggen, tillräckligt mycket för att finansiera garnerna som går åt. Hon ställde ut sina virkade produkter på Konstnatten första gången 2011, tillsammans med sin syster Isabella Ehn som är guldsmed.

– Vi finns med på Knäck och Bräck även kommande konstnatt, säger Rebecka.

Då kanske det finns med en och annan tårta också.

– När jag bakar är barnen med och de tycker det är jättekul.