För ett år sedan hade Hanna och Ted Ek inte en tanke på att bygga hus. Visserligen hade de funderat på att hitta något större än tvårummaren i centrala Skara, men att bygga nytt var inte ett alternativ. I stället tittade de på renoveringsobjekt.

— Det var svårt att hitta hus som inte var jättedyra eller som det inte var mycket att göra på. Vi funderade på att renovera, men sedan bestämde vi oss för att hoppa över det och bygga nytt direkt, förklarar Ted.

Så paret började leta efter en lämplig tomt.

— Vi vill bo lantligt, men ändå nära Skövde, där vi båda jobbar, förklarar Hanna.

De tittade i Skultorp och i Stöpen, men valet föll till slut på Varnhem. Ett par stenkast från klosterkyrkan hittade de det perfekta läget.

— Det är en svårslagen utsikt. Det är så fint i klostermiljön, konstaterar Ted.

Tomten är på 1 600 kvadratmeter och ligger inbäddad mellan två hus. Den här dagen har det första spadtaget - eller egentligen skoptaget – gjorts när en grävmaskin börjat jämna till marken. Ett antal körsbärsträd har fällts och häcken utmed vägen har tagits ner för att arbetsmaskinerna ska kunna ta sig fram. I ena hörnet blommar scilla och vårlök och fåglar kvittrar i buskagen. Ett avlägset brus avslöjar att väg 49 passerar några hundra meter bort.

Här ska drömhuset stå.

— Det ska vara funktionellt och väldigt praktiskt med stora sällskapsytor där vi kan samla familj och vänner, berättar Hanna.

Annons

Huset ska bli 140 kvadratmeter stort, vara 1,5 plan och omfatta fem rum och kök. Det byggs av lokal firma, Björkdalshus i Götene, och därför blir det inte nyckelfärdigt utan ett lösvirkeshus.

— Det innebär att vi kan vara med och påverka utformningen av huset. Vi kan säga att här skulle vi vilja ha ett skafferi, det blir mer flexibelt, menar Ted, som tycker det är viktigt att köpa material från lokala företag.

Golvet i köket kommer till exempel från stenhuggeriet på Kinnekulle och köket från Varaslätten. Trappan beställer de från ett lokalt snickeri.

— Tänk vad bra vi har det i Skaraborg. Vi kan åka 40 minuter åt vilket håll som helst så har vi allt som behövs för att bygga ett helt hus, konstaterar paret.

De är också tacksamma för all hjälp de fått av byggmästaren Joakim Olsson.

— Han har varit ett perfekt stöd när du vill bestämma mycket själv, men inte har tillräckligt med kunskaper att undvika misstag, menar Ted.

I september ska huset vara klart och det ser paret fram emot. Inte minst för att bostadsytan blir större än i den lilla lägenhet de bor i i dag, men också för att det för med sig en trädgård där 1,5-åriga dottern Telma kan leka.

— Det blir härligt, säger Hanna, som själv är uppväxt i en lägenhet i Stockholm medan Ted bodde i villa i Tidan som barn.

Nu ser de fram emot att få se sitt hus växa fram.

— Vi har planerat mycket innan och känslan att komma igång med något konkret är helt underbar, förklarar Ted.

Och hur det går, det kommer paret att dela med sig av. I kommande gästkrönikor ska Ted och Hanna berätta hur bygget fortskrider och vilka vedermödor en blivande husägare ställs inför.