Sedan 2011 har Hanna Wigh varit ordförande för Sverigedemokraternas distrikt i Skaraborg. På årsmötet den 5 mars kommer hon att avgå.

Omstridd i politiken

Hanna Wigh från Falköping gick med i Sverigedemokraterna 2010 och fick en plats i kommunfullmäk..

Omstridd i politiken

Hanna Wigh från Falköping gick med i Sverigedemokraterna 2010 och fick en plats i kommunfullmäktige i Falköping efter valet det året.

I kommunpolitiken har hon skapat rubriker ett antal gånger. Hon krävde ett förbud mot halalslaktat kött i Falköpings skolor, trots att kostchefen svarade att det inte förekom när tidningen ställde frågan. Det finns heller inte något om halalslaktat kött i kommunens upphandlingsregler.

I mars 2011 var hon med om att iscensätta att fem personer med anknytning till SD klädde ut sig i heltäckande klädsel, niqab, och kom till ett kommunfullmäktigesammanträde. De slöjklädda personerna skulle förstärka Hanna Wighs uppfattning att slöjan handlar om kvinnoförtryck.

Efter valet 2014 är Hanna Wigh en av de tre Sverigedemokrater från Skaraborg som tagit plats i riksdagen. De andra två är Josef Fransson från Skövde och Anders Forsberg från Skara. Hanna Wigh är ordinarie ledamot i socialutskottet och suppleant i socialförsäkringsutskottet.

– Det har varit några år av uppbyggnad, och nu när vi har kommunföreningar över nästan hela distriktet är det dags att lämna över till någon som kan utveckla arbetet vidare, säger Hanna Wigh, som beskriver medlemsutvecklingen som explosionsartad.

– Bara sedan nyår har vi fått ett 30-tal nya medlemmar i Skaraborg.

Spekulerar inte

Vem som tar över ordförandeklubban är valberedningens sak, och Hanna Wigh vill inte spekulera i förväg.

– Jag vet att det finns ett antal lämpliga kandidater, så jag är inte ett dugg orolig. Det blir snarare jobbigt för egot att inse att man inte är oumbärlig.

Sedan valet i höstas är Hanna Wigh riksdagsledamot för SD. Hon sitter också i partistyrelse för SD. Uppdraget som gruppledare för fullmäktigegruppen i Falköping behåller hon, medan hon tänker avsäga sig platsen i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen.

Inom kort väntas valberedningen presentera sitt förslag till ny ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg, inför årsmötet 5 mars.