Motorlördagen i Tidaholm är mer än motorer och glänsande krom. I synnerhet årets upplaga, som fick sällskap av en - för tidaholmarna - ny bekantskap.

Arbetslivsmuseernas dag har arrangerats tre gånger tidigare och i år föll valet på Tidaholm att stå värd för det omfattande eventet.

Bakom arrangemanget står NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst. Dagen är ett sätt för föreningen att synliggöra den mångfald som finns i regionens alla arbetslivsmuseer, i form av hantverk, maskiner, mat, föredrag, visningar, samtal, musik och lek.

Stor uppslutning

På Vulcanön fanns i runda slängar 50 olika föreningar och museer på plats under dagen. Dessa ordnade med aktiviteter för både barn och vuxna.

Det gavs bland annat möjlighet att slå rep med Västknoparna, uppleva ljudet av en tändkulemotor och betrakta järnsmide från nära håll.

Annons

Linmuseet från Kville i Bohuslän demonstrerade hur det går till att bereda lin med hjälp av en spinnrock.

— Det här hantverket är över 2 000 år gammalt, berättar Agneta Ekman Wingate från Linmuseet.

Putte Fredriksson och Andy Linstrand hade åkt från Höljebacka Brandmuseum för att visa upp en gammal ambulans av 1961 års modell.

— Det är en förlängd Volvo Duett som är restaurerad till nyskick och komplett utrustad. Det finns bara två stycken i hela Sverige, berättar Putte Fredriksson.

Försäljning

Den hungrige kunde köpa kolbullar tillagade av Lugnås Bygdegårdsförening. Hantverk, souvenirer och matvaror fanns också till försäljning.

I Tidaholms museums filmsal hölls föredrag i tre omgångar samtidigt som det var premiärvisning av sommarutställningen Filmfabriken.

Många besökare sågs strosa runt bland tälten, njuta av solen och ta del av all aktivitet på Vulcanön. Risken att gå rastlös verkade ganska avlägsen.