Alphems Arboretum: I Floby kan du besöka arboretumet som innehåller 200 olika sorters växter. I parken finns även en kaffestuga (som är handikappanpassad) med toaletter. Entre 30 kr.

Aspängsbadet: I Magdängsholm utanför Tidaholm kan du bada i Tidan. Det finns både gräsmatta och sandstrand, och utöver badbrygga finns också volleyboll- och fotbollsplan. Omklädningsrum och utedass finns på området.

Barnens minikanal: På Norrqvarn Hotell & Konferens har man byggt upp en miniatyrversion av Göta kanal för alla barn att utforska, komplett med broar, slussar och samhällen. Fri entré.

Många tycker Alphems Arboretum är värt ett besök.
Foto: Agneta Svanholm

Blombergs bad: Vid badplatsen utanför Källby kan du bada från stranden, bryggan eller klipporna, och sola kan du göra både på sanden eller i gräset. Toaletter och grillplats finns på området.

Brommö: Följ vandringslederna eller ta det lugnt vid vattnet på Brommö utanför Mariestad. Men se till att ta med mat och fika, för på ön finns inga restauranger eller affärer. Ön är helt bilfri, men du kan hyra cykel. Du kommer till ön med färjan, tur och retur 50 kr per person.

Annons

Camp Active: För dig som älskar att hoppa runt kan du besöka Camp Active och deras Bounce Park. Där finns det olika trampoliner både inne och ute, där du kan göra åt all din energi. På plats finns även fik och restaurang för att fylla på krafterna.

Charlies teater: På Båtsmanshusets gård i Skara kan du gå på sommarteater. "Mästerkatten i Stövlar" passar hela familjen, och "Inte alla tjuvar kommer för att stjäla" passar dig som är lite äldre.

Domsand: Passa på att bada i Vättern på den här badplatsen utanför Habo. Vid badplatsen finns bryggor, kiosk och toaletter.

Enduro European Championship 2018: Den 8 - 12 augusti pågår Europamästerskapet i Enduro på Billingen och Arena Skövde. Förutom tävlingarna blir det också utställningar.

EJ Farm Glassfabrik: I Kölingared nära Mullsjö hittar du caféet och gårdsbutiken som har egen glasstillverkning! Efter fikat kan du njuta av naturen med en promenad längs vandringsleden.

Falbygdens museum: Mitt i Falköping ligger museet, och sommarens utställning handlar om Vikingatiden. Fri entré.

Forsviks bruk: Utanför Karlsborg kan du se arbetet i smedja, gjuteri och varv, såväl som utställningar om den svenska industrins historia. Det finns fikaservering såväl som plats för picknick. Fri entré.

Gardesanna: Utanför Vargön kan du ta dig ett dopp i Vänern. Gå i via sandstranden eller via bryggan. Kiosk finns vid badplatsen.

Grafsnäsbadet: Ta dig ett bad i Anten norr om Alingsås! Badplatsen har brygga med hopptorn, och det finns tillgång till toaletter. Fri entré.

Gudhems klosterruin: Se ruinerna av det gamla nunneklostret (som var med i filmen Arn) utanför Falköping och lär dig mer inne på klostermuseet. Fri entré.

Guldkroksbadet: I Hjo kan du bada både i Vättern och i den uppvärmda utomhuspoolen. Både sjö och pool är handikappanpassade, och det finns omklädningsrum med dusch och toalett. För de små finns lekplats och plaskdamm, och för den glassugne finns en kiosk. Fri entré.

Hagaland: Besök leklandet fullt av hoppborgar utanför Töreboda! När du lekt färdigt kan du passa på att ta en fika. Entré 120 kr.

Hantverksbyn Falkängen: Nedanför Kinnekulle ligger hantverksbyn Falkängen. Här kan du lära dig mer om slöjd och hantverk, köpa bruks- eller konstföremål som tillverkats i byn, och såklart ta dig en fika. Fri entré.

Hornborgasjön: Se på fåglarna och lär dig mer om naturen vid sjön mellan Skövde, Skara och Falköping. Upplev utställningen på Naturum eller ta dig en fika på Café Doppingen.

Häggumaträffen 2018: Offroaders Häggum arrangerar jeepträff i början på augusti. Lördagen 4/8 blir det frikörning på Kråkeberget samt tipsrunda, och under kvällen säljs grillat. Fri entré för publik.

Vill man vara nära vattnet men inte bada är fiske ett bra alternativ.
Foto: Carl Hallin

Hökensås: Fiska i någon av sjöarna uppe på platåberget utanför Tidaholm. Eller vill du hellre vara i vattnet själv finns det både brygga och hopptorn vid Lilla Havssjön.

Karlsborgs fästning: Upplev fästningsmuséet eller varför inte äventyret "Jakten på den försvunna guldreserven"? Äventyret kostar 150 kr per person.

Kata Gård: I Varnhem kan du besöka ruinerna av en av Sveriges äldsta kyrkor. Passa på att lära dig mer om Varnhems historia, på egen hand eller tillsammans med en guide. Fri entré.

Kållandsö: Precis intill Vänern kan du besöka Spikens fiskehamn, ta en titt på Läckö Slott, eller bara njuta av den fina naturen.

Lasses grotta: Se hur Sveriges sista grottmänniska bodde. Du hittar grottan söder om Husaby kyrka, och under juli månad erbjuds diverse aktiviteter.

Lillputtland: Utanför Herrljunga kan du passa på att besöka kända byggnader i miniatyr. Café finns.

Lönern: Fiskar du hellre istället för att bada? Då kan du hyra en båt att fiska från i sjön Lönern, som ligger mellan Falköping och Ulricehamn. Vill du stanna länge kan du ta med husbilen.

Många badplatser finns med bland läsartipsen.
Foto: Jenny Åberg

Meybobadet: Utanför Timmersdala kan du hoppa i sjön Vristulven och svalka dig. Toaletter finns på området.

Mini-Zoo: I Tibro finns djurparken där du kan klappa bland annat getter, fåglar, marsvin och grisar. Det finns också ett café som är öppet varje dag. Fri entré.

Motortorsdagar: Missade du Power Big Meet i Lidköping? Eller kan du inte få nog av bilar? Då kan du åka till torget i Lidköping, för där samlas fina bilar på torsdagskvällarna framöver. Fri entré.

Mösseberg: På Mössebergs djurpark utanför Falköping kan du träffa bland annat kaniner, påfåglar och grisar. Inte långt därifrån finns motionscentralen för dig som är aktiv, och det går också att ta sig ett dopp i Pankasjön. Fri entré.

Silverfallet: Vandra i skön natur i reservatet utanför Skövde.

Sivans Osthandel: Älskar du ost? Ta då ett besök till Baljered och ät något på ostcaféet, eller köp med dig något hem.

Skogshyddan: Strax utanför Lidköping kan du besöka caféet Skogshyddan. Där finns även park och badstrand, och dessutom minigolfbana.

Bilträffar arrangeras på flera ställen under sommaren.
Foto: Philip Hovlin

Sportvagnsträff: På Mellomgårdens café och gårdsbutik i Norra Lundby arrangeras det varannan tisdag bilträffar av Skaraborgs Sportvagnsklubb. Ta med bilen eller åk och kolla på andras, och fika något gott.

Svalnäsbadet: Utanför Lidköping kan du ta dig ett dopp i Vänern. Toalett och omklädningsrum finns, och dessutom en kiosk. Fri entré.

Stadståget: Tar du dig ett besök till Lidköping får du passa på att se dig om i staden ombord på stadståget (som är gratis för resenärerna). Efteråt kan du passa på att strosa runt till fots och kanske besöka Rörstrands museum, eller åka utanför staden för att ta ett dopp i Vänern.

Särestad Landsbygdsmuseum: Mellan Grästorp och Lidköping ligger landsbygdsmuseet där jordbruksredskap från 1700-tal till nutid finns samlade. Passar både barn och vuxna, och i caféet säljs hembakt bröd. Entré 40 kr, ej kortbetalning.

Tivedens nationalpark: Ge dig ut i vildmarken i Tivedens nationalpark och se vilka djur och växter du kan få syn på! Parken ligger mittemellan Karlsborg och Laxå, och områdena kring parkens entréer lämpar sig även för de som inte kan vandra i den mer svårtillgängliga skogen.

Torsö: Njut av naturen på Torsö utanför Mariestad. Ta ett dopp i Vänern på någon av badplatserna, till exempel Hattarevik eller Sandvik.

Trollhättans Fall- och Slussområde: Upptäck Trollhätte kanal och Göta älv, med en tur till kanalmuseet, se på slussarna eller besök Innovatums science center. Och ta dig en fika, såklart!

Utegymmet: Gillar du att hålla gång under sommaren? Då kan du besöka utegymmet på Petersburg Friluftsanläggning, som ligger utanför Skara.

Veteranbilträff: Ta med din veteranbil till bilträffarna, eller kolla in andras bilar om du inte har en själv. Bilträffarna hålls på flera ställen, till exempel Hajstorp och Mariestad, vid flera tillfällen under sommaren. Fri entré.

Vilhelmsro gårdscafé: På 1800-talsgården i Falköping kan du passa på att ta en fika.

Visingsö: På ön i Vättern finns det mycket att upptäcka. Ta ett dopp vid någon av öns stränder eller åk en tur med remmalaget. När du kommer tillbaka till fastlandet kan du passa på att köpa polkagrisar i Gränna.

Bisonsafarit på Wrågården har rekommenderats av läsarna.
Foto: BG Johansson

Wrågården: Utanför Falköping kan du spela paintball och fotbollsgolf, och se älgar och bisonoxar. Eller varför inte bo i en älg?

Ållebergs segelflygmuseum: På Falköpings andra berg kan du besöka norra Europas största segelflygmuseum. Museet ligger intill Ållebergs flygfält samt Ållebergs Café & Restaurang. Entré 50 kr.

Åsle tå: Se de gamla miljöerna bevarade sedan 1700- och 1800-talets Sverige. Upplevelsemuseet ligger utanför Falköping, och på området finns även ett café. Entré 50 kr.