Examensdagen närmar sig med stormsteg för avgångseleverna på Skövdes gymnasieskolor. På fredag är det dags för utspring från Arena Skövde med tillhörande festligheter.

Sedan tidigare är det bestämt att det inte blir någon samlad kortege, varken bilburen eller till fots efter utspringet. Däremot kommer av allt att döma merparten av alla avgångsklasser ändå att åka på flak genom centrum under eftermiddagen.

– Jag vet inte hur många flak det blir, men från Västerhöjd är nog alla klasser med och vad jag hört gäller det samma även de övriga gymnasieskolorna, säger Daniel Österberg, ordförande för studentkommittén på Västerhöjd.

Längs de markerade gatorna på kartan kommer det garanterat att rulla studentflak på fredag eftermiddag. Därmed har anhöriga en idé om vart det kan vara lämpligt att stå för att se fordonen när de åker förbi.

Då det inte blir en kortege i ordets bemärkelse finns heller ingen given väg som studentflaken kommer att rulla. Däremot har studentkommittén angett några lämpliga gator i centrum, för att anhöriga ska ha någon idé om vart de ska stå för att se flaken. Gatorna det handlar om är Badhusgatan, Kungsgatan, Stationsgatan och Staketgatan.

– Men det handlar inte om någon exakt färdväg, det får vi inte ange, understryker Daniel.

Med årets upplägg är det upp till varje klass att söka tillstånd för sitt flak. När det gäller säkerheten finns det givna regler att följa. Inför fredagen har Polisen Östra Skaraborg gått ut med ett meddelande på sin Facebooksida där man redogör för reglerna enligt faktarutan nedan.

Annons

Att tänka på för flakåkarna

Åker ni studentflak finns tydliga regler. Gå noga igenom dessa med flakvärden innan avfärd..

Att tänka på för flakåkarna

Åker ni studentflak finns tydliga regler. Gå noga igenom dessa med flakvärden innan avfärd. Håll i er och sprid ut er. Ingenting får kastas från flaket. Minst 110 cm höga skyddsräcken ska finnas som håller för tryck av många personer. Sprid ut er på flaken så de inte kan välta. Flakvärden ska ha direktkontakt med föraren. Det har skett otäcka olyckor, så polis kommer att kontrollera fordonen och stoppa dessa om de inte uppfyller säkerhetskraven. Är du under 20 får du ej dricka eller bära med dig starkare dryck än folköl - gäller även champagneflaskor runt halsen.

Drick vatten om det är soligt och varmt.

Källa: Polisen Östra Skaraborg

Och för dem som inte står på flaken utan vill stå vid sidan av och titta på, är rekommendationen given; ta inte med bilen närmare centrum än nödvändigt den här dagen.

Utöver flaken har även de sista bitarna med studentbalen på Billingehus fallit på plats. Inför söndagens begivenhet hade man planerat att sälja 650 biljetter. Så här dagarna innan är allt slutsålt och alla som ville ha en biljett har beretts plats, är budskapet från studentkommittéordföranden Daniel Österberg.