Därmed står den ursprungliga domen fast.

Den historia som rullats upp i de rättsliga instanserna bottnar i att det har varit osämja i familjen under många år.

Pappan bodde med två söner på gården och bröderna talade inte med varandra.

Den ena av dem dömdes för att ha skjutit sin bror med två hagelskott bakifrån, dådet ska ha begåtts tillsammans med en släkting. När den utsatte försökte fly i sin bil använde de en elpistol som träffade offret på handen.

Bland åklagaren bevis fanns dokumenterad kommunikation mellan tre av de inblandade. Bland annat sms som tyder på förberedelser av inför brottet.

Tingsrätten anser att ingen av de inblandade har kunnat ge någon trovärdig alternativ förklaring. Detta även om de hävdat att någon annan måste skjutit mot brodern, Den dömde 35-åringen hade också krutstänk på handen, även om det inte gick att slå fast att han hållit i vapnet bara genom detta.

Man har också funnit blod från släktingen på den elpistol som använts vid tillfället. Männen dömdes också att betala 110 000 kronor vardera till den skjutne mannen.

Anklagas för stöld

Den skjutne brodern beskylls för att ha stulit hundratusentals kronor från pappans och försökt sälja familjens saker på blocket, bland annats sin mors alla klockor.

Annons

Mannen har polisanmälts av sina släktingar flera gånger, bland annat för penningstölder. Detta då han enligt deras uppgifter stulit ur deras plånböcker och värdeskåp. Det fanns också ett uttalat missnöje med att detta inte lett någonstans.

Familjen har aldrig velat att han skulle bo i huset som vuxen eftersom det ständigt ledde till gräl och osämja. Det fick bland annat som effekt att de lämnade huset innan han vaknat för att slippa träffas.

Den skjutne förekommer också i en rad andra bedrägeriutredningar.

Det var mörkt

Den utsatte höll på att lasta ut varor ur sin bil när gärningsmännen gick till attack den 22 november 2016.

– Det var tur att jag hann fly, annars hade jag nog inte levt i dag, menade offret i förhören.

Han körde skadad upp på en annan gård och tutade flera gånger för att få ägarna att uppmärksamma hans situation och larma ambulans. Det lyckades också.

Mannen pekade tidigt ut brodern som den skyldige, detta för att han själv misstänkte honom.

Arvsgräl

Det hade tidigare också varit ett stort gräl om vem som skulle ta över gården. Den nu åtalade brodern har hela tiden arbetat där och därför ville också pappan att han skulle ta över, vilket ledde till ytterligare bråk inom familjen.

– Den skjutne brodern gapade och skrek hela tiden och jag vågade inte ta dit mina barn, berättar ett av vittnena i förhören.

Vid händelsen fick offret skador på båda benen och en hand, dessutom blödde han kraftigt. Läkarjournalerna visar att det satt 50 hagel i varje ben.

Högsta domstolen finner alltså ingen anledning att pröva fallet och därmed står domarna fast.

Så skrev vi inför åtalet: