På Nolhagavägen utanför Elins esplanad rullar bilarna i en strid ström. Inne i köpcentret strövar kunderna omkring mellan de olika butikerna i jakt på julklappar. Det är lördag helgen innan jul och jakten på de återstående julklapparna pågår intensivt.

På en soffa sitter Johanna Häljestam med sönerna Edvin och Tim och mormor Kristina och tar igen sig lite mellan inköpen. Kvartetten har rest från Tibro för att julhandla. Kristina konstaterar att man är ungefär i mitt i inköpslistan.

– Det tar på det och vi hoppas lösa det mesta idag. Vi köper både mjuka och hårda paket och hoppas vi ska hitta det mesta här, säger Kristina.

– Vi köper faktiskt mindre för varje år. Alla har det de behöver, sen köper man saker under året när det behövs. Till jul är det främst barnen som får.

Handlar ni på nätet också?

– Jag gör det inte så mycket, det är mer ungdomarna, säger Kristina.

– Jag brukar handla på nätet, men inför julen har jag inte hunnit det så mycket, så nu köper vi ändå på det här viset, säger Johanna.

Annons

På andra sidan Nolhagavägen pågår försäljningen av julgranar från Värmagården utanför Sjogerstad. Att döma av kundtillströmningen är det en bra dag för försäljningen.

– Det är bra rusch idag. Det har gått väldigt många granar så här långt, bekräftar Åsa Alsterlund, som har fullt upp med att plocka fram granar från transportkärran.

– Annars är det blandat när folk köper. Vi har sålt sedan första advent. En del har köpt gran tidigare medan det är även många som kommer den 23.

Bland spekulanterna finns Bengt och Birgitta Wahlberg från Berg. De står och väljer mellan ett par rödgranar.

– Vi letar efter en lagom stor gran, som inte ska vara för gles men heller inte för tät. Det finns en bild av den perfekta granen, som Kirschsteiger och andra satt normen för, fast den typen gillar inte jag, den är för gles, granen ska vara lite mer matig, säger Bengt.

– Granen behöver inte vara perfekt, fyller Birgitta i.

För dem är det lagom att köpa gran så här helgen innan jul.

– Man ska inte ta hem den för tidigt för då håller den inte. Sen tar vi inte in den nu utan det blir längre fram i veckan, säger Birgitta.

I övrigt har de det mesta under kontroll inför den stundande helgen.

– Julklappar är klart, liksom den mesta maten, det är välplanerat, säger Bengt

– Vi tar lite i taget, så det inte blir någon stress utan att vi får mysa också. Egentligen är det inget att hetsa upp sig över, det blir jul i alla fall, säger Birgitta Wahlberg.