Namnet Assar dök upp i arkiven för första gången i maj 2016. Sedan dess har arenans framväxt gått att följa i ett antal artiklar. Så sent som på torsdagen fick vi möjlighet att titta in och följa det intensiva arbetet som pågick för att färdigställa miljön inför invigningen och på fredagen hade tillfället kommit då det var dags för det officiella öppnandet.

Den första delen av dagen riktades till ett 160-tal inbjudna gäster från ett brett spektrum av samhället och bjöd på ett antal anföranden av namnkunniga nyckelpersoner. Bland talarna återfanns Javier Varela, senior vice president, Manufacturing and Logistics på Volvo cars. Han var klart imponerad över det han sett av Assar så långt.

– Det är verkligen en fantastisk miljö och jag har redan sett många bra, spännande och inspirerande demonstrationer, både från Volvo cars, Volvo group och från högskolan, konstaterar Varela.

– Assar kommer att bli en viktig plats där industrin och de stora företagen får möta studenterna som har en massa idéer. I den här arenan kommer vi att kunna lära av de här begåvade studenterna, samtidigt som de får möjlighet att komma i kontakt med vår riktiga miljö.

Hur bedömer du Assar i jämförelse med andra motsvarande verksamheter på andra platser i världen?

– Jag känner ju inte till alla, men jämfört med andra motsvarande anläggningar som jag sett tycker jag att den håller en mycket avancerad nivå och har en bra standard, säger Javier Varela.

Annons

Högskolans rektor Lars Niklasson för sin del formligen sprudlade av entusiasm efter att den officiella invigningen var avklarad.

– Det är nu det börjar. Nu är infrastrukturen på plats. Det här är en fantastiskt bra start och ger oss många goda möjligheter för nya samarbeten, säger Lars Niklasson.

– Vi är duktiga teoretiker och forskare på högskolan, men måste också kunna visa att grejerna funkar i praktiken och det är något som kommer att hända i många olika miljöer här. Samtidigt kan vi bli inspirerande av företagens idéer och tankar, teknik och metoder, tillägger han.

I vimlet fanns även Anna Syberfeldt, från högskolan som är forskningsledare på Assar. Hon kunde berätta att ett antal företag redan hade hört av sig och visat intresse för att komma in på arenan.

– Vi har många förfrågningar från dem som vill vara med och jobba med forskningen och utveckling, Assar kommer att bli en nyckel till en stark produktion både i regionen och Sverige, säger Anna.

Hon berättar vidare att man från högskolans sida står i begrepp att skapa en så kallad forskningsprofil; virtual engeneering, som innebär att man får en unik forskningsspets.

– Det innebär att man bygger upp en ny fabrik i den virtuella världen först och sedan för över den i verkligenheten när allt är testat i datorn. Alla delar simuleras, från minsta process till en övergripande bild över hur en helhet fungerar och även flöden mellan fabriker, förklarar Anna.

Hon konstaterar vidare att man redan är världsledande när det gäller den här ansatsen och att det är därför man bildar forskningsprofilen.

– Skövde med högskolan, Volvobolagen och tillverkningsindustrin i Skaraborg kommer att bli centret och finnas på Assar, säger Anna Syberfeldt.

Läs mer: Assar ska utveckla industrin

Läs mer: Här tar framtidens teknik form

Läs mer: Skapar knutpunkt med lyskraft

Läs mer: 4,5 miljoner till Assar

Läs mer: Dags för invigning av Assar