För fem år sedan fattades beslutet om att lägga ner naturbruksgymnasiet Sparresäter i Lerdala. Anledningen var att antalet elever var för få och fastigheten som skolverksamheten bedrivits i såldes. Skolan hann bli över 50 år gammal innan den lades ner och under den tiden hann lärare och personal samla på sig en del del redskap och skogsutrustning.

– När fastigheten såldes fick vi frågan om att ta över skolmuseet som de byggt upp under en längre tid. Det kunde vi inte tacka nej till. Vi har ett stort intresse av att bevara det gamla, säger Ola Wirtberg som är ordförande i Norra Billings hembygdsförening.

I stort sett allting på skogsmuseet kommer från Sparresäter. En del saker kommer från annat håll.
Foto: Jonna Andersson

Nästa steg för hembygdsföreningen blev att hitta en lämplig plats att öppna museet på. Lotten föll på ett stort magasin i tre våningar på den stora anrika gården Remningstorp utanför Eggby.

– Det kändes som den perfekta platsen med tanke på gårdens historia. Ägarna tyckte likadant.

Remningstorp ägs och förvaltas idag av Skogssällskapet men tillhörde tidigare ingenjören Sven Wingquist som var med och grundade både SKF och Volvo. Ingenjören hade ett stort intresse för skogsforskning och var bland annat först i Sverige med att använda flygfotografering för skogsvärdering. Idag finns en stiftelse i Sven Wingquists namn.

– Vi planerar att anlägga en naturstig till en av alla stora planteringar som finns på gården. Den ligger bara en och en halv kilometer härifrån. Med den kan vi även använda museet i utbildningssyfte, säger Rune Gustavsson.

Annons

Rune Gustavsson kommer under museets öppettider att guida besökarna genom den svenska skogshistorien.
Foto: Jonna Andersson

I augusti i fjol började Rune Gustavsson och Georg Lans flytta skolmuseet från Sparresäter till Remningstorp. Det var varken en lätt eller snabbjobbad uppgift. Skolmuseet innehöll både en gårds- och hovslagarsmedja plus drygt 100 motorsågar i varierande storlek.

– Jag ljuger inte när jag säger att Rune och Georg lagt över 1 000 timmar vardera på museet, säger Ola Wirtberg.

På skogsmuseet finns drygt 100 motorsågar från 1940-talet och framåt.
Foto: Jonna Andersson

Den 10 maj är det dags för invigning av det som nu kallas Skogsmuseet på Remningstorp. Då kommer kristdemokraten Conny Brännberg att hålla invigningstal och det blir musikframträdanden - på såg.

– Det finns en röd tråd genom hela museet. Vi har allt från hur man planterade till slutavverkade förr i tiden här hos oss. Från frö till timmer helt enkelt. Det känns fantastiskt roligt att vi snart är igång, säger Ola Wirtberg.