Vid 14.30-tiden en söndagseftermiddag tidigare i vintras larmades polis och räddningstjänst till en singelolycka på en mindre ort i Skaraborg. Föraren medtogs till sjukhus och misstänks för att ha kört rattfull.

Den 40-åriga kvinnan var tidigare gift med mannen, som körde i diket. Enligt henne har mannen för vana att köra alkoholpåverkad. Hon har ett flertal gånger försökt få stopp på hans framfart.

– Jag har ringt polisen ett flertal gånger, anmält honom och varit i kontakt med sociala myndigheter. Men ingenting händer. Frågan är hur länge han ska få fortsätta riskera andra människors liv? säger kvinnan.

De enda svar hon fått från sociala myndigheter är "Vad tycker du att vi ska göra?".

– Polis och åklagare lägger ner utredningar i brist på bevis.

Han har blivit av med sitt körkort ett par gånger, fått betala böter, men det har bara hjälpt tillfälligt. Efter att tag har han varit tillbaka ute på vägarna igen.

Enligt kvinnan och hennes nuvarande sambo arbetspendlar mannen till och från orten där han bor varje dag.

Deras frustration är stor. De kan bara stå bredvid och se och höra om den ena olyckan efter den andra. Och be till högre makter att ingen ska dö. De tänker på alla andra bilister som mannen möter i trafiken dagligen.

– När sociala myndigheter talat med honom har han sagt att han går på behandling och jobbar för att komma till rätta med sitt missbruk. Att han inte dricker längre, fast jag vet att han ljuger, säger kvinnan.

Annons

Utåt ser mannen, enligt henne, ut att leva under ordnade förhållanden. Han har ett jobb, bor i hus och de har delad vårdnad om barnen. Väldigt lite skvallrar om hans problem.

– Socialen var hemma hos oss en gång, när vi fortfarande var gifta, och förvånades över hur fint vi hade det hemma. De såg ingen misär, det var rent och städat, så vad var problemet?

Men både hon och hennes nuvarande sambo vet att alkoholmissbruket finns. Enligt paret kör mannen berusad i stort sett varje dag.

– I och med den nu aktuella olyckan så hoppas vi att han stoppas från att köra bil onykter. Eller så blir det som vanligt: Det blir ett uppehåll och sedan är han i farten igen, om några månader. Man undrar vad som ska till för att han ska hindras från att riskera andra människors liv. Måste det till en dödsolycka innan det blir slut på det här? undrar paret.