Henrik Sjösvall är glasmästare som bor och verkar i Töreboda med drygt 4 600 invånare. Under midsommarhelgen levererade Henrik glas till en kund som inte var hemma. Kunden hade inte gått att få tag på trots flera försök.

Henrik levererade glaset på torsdagen och på fredagen åkte han tillbaka för att hämta några glasliftar som han hade glömt dagen före.

- Jag tänkte inte mer på det men på söndagen vaknar jag av ett sms från en vän med en länk "är inte det här du", säger Henrik Sjösvall.

Länken är till ett Facebook-inlägg där det är bilder på Henrik och hans bil och det står "OBS OBS OBS OBS DELA!!" och det står att han är en potentiell inbrottstjuv och i inlägget varnas allmänheten.

- Jag fick en chock och gick in och skrev att det var jag och att jag är glasmästare som levererade glas, säger Henrik.

Ägaren av huset hade satt upp övervakningskameror som hade fångat hans två besök. Ägaren kände inte igen Henrik och hans omärkta firmabil.

Annons

Ägaren skickade därför bilden till några grannar och en granne delade senare i sin tur bilderna inlägget på Facebook.

- Grannsamverkan är jättebra och inga konstigheter att de reagerade, säger Henrik.

Men han fortsätter:

- Men sen kan det ju bli väldigt fel. Man måste vara försiktig med vad man delar.

Inlägget fick stor spridning på social medier. När Henrik gått in på Facebook under söndagen hade inlägget delats 2 000 gånger.

- Min mamma som bor i Örebro hade sett inlägget och även en vän i Västerås, säger Henrik.

Henrik kontaktade den som lagt ut inlägget som valde att ta bort det. Men problemet som Henrik ser det är att inlägget då redan hunnits delats så många gånger och att skadan redan var skedd.

- Det var enormt jobbigt just då och kränkande. Men nu känner jag att jag fått upprättelse, säger Henrik.

Om någon som är oskyldig hängs ut kan det även vara brottsligt, menar Peter Adlersson presstalesperson vid polisen i Västra Götland. Han håller med om att man måste vara försiktig med vad man delar på sociala medier.

- Det är väldigt svårt det där men man får verkligen vara försiktig med vad man delar. Vi uppmuntrar till grannsamverkan men det kan bli förödande om det blir fel, speciellt i mindre orter, säger Peter Adlersson till tidningen GT.