Hon är förvisso uppväxt med hästar och hon har dessutom gått naturbruksgymnasium, Louise Höglund från Vistorp, en liten plats belägen mellan Falköping och Jönköping, men det dröjde innan hon kom in på travets bana.

— Det var egentligen en slump, jag fick köpa ett travsto för en närmast symbolisk slant och började rida på henne. Sedan lät jag betäcka henne med en ridhingst, fölet som blev sålde jag för övrigt, säger Louise.

Men så blev Louise, eftersom hon stod som ägare till ett travsto, inbjuden till Hingstdagen på Axevalla i mars 2009.

— I det läget hade jag faktiskt också börjat en vuxenkurs på travskolan inne på Axevalla, så jag sa åt min man att vi väl åtminstone kunde åka och titta på vad Hingstdagen var för något, säger Louise.

På Hingstdagen fattade paret tycke för hingsten Kiss Francais, som Micke Demmers på Västerbo Stuteri visade upp.

— Han märkte att vi var intresserade och övertalade oss att betäcka vårt sto, Wilma B., med Kiss Francais.

Ett år senare föddes Bransby Sweet Kiss, som blev Louise Höglunds första egna travare.

— Bransby är en förkortning av Brandsbygget, min föräldragård, där vi för övrigt har våra hästar uppstallade, berättar Louise.

Annons

Louise var novis på området och fick hjälp av dåvarande Axevallatränaren Håkan K Persson och dennes personal med att exempelvis köra in Bransby Sweet Kiss.

Den 7 april 2013 debuterade så hästen på Axevalla, detta med nyss nämnde Håkan K Persson i vagnen. Den gången blev han oplacerad och sedan blev det bara en start till, innan Bransby Sweet Kiss var borta från tävlingsbanan i ett och ett halvt år, bland annat beroende på att Louise i det skedet fick barn och inte hade tid att träna sin häst.

Men han kom tillbaka och i mars 2015 vann han sitt första lopp, detta på hemmabanan Axevalla. Då körde lärlingen Fredrik Berg. Ett drygt år senare vann hästen på nytt, då i Tingsryd med Benny Christensen som kusk.

— All heder åt dessa killar, men den som har hjälpt mig mest och gjort det på ett väldigt bra sätt är Niclas Stenquist. Han har verkligen betytt mycket, både med goda råd och med hjälp att köra provlopp och vanliga lopp, betonar Louise.

Nu har Bransby Sweet Kiss blivit sju år, han har sina två segrar och på 30 starter har han sprungit in 62 000 kronor.

— Det låter inte så mycket, men det är först nu, som sjuåring, han är som vi vill ha honom. Jag tror att hans framtid ser ganska ljus ut, säger Louise.

När detta skrivs så är det inom kort dags för hennes nästa häst att debutera, det är fyraårige Bransby Joker, som har Skogans Joker som pappa. I stallet finns också en ettåring efter Pojke Kronos.

— Ettåringen har Ecco Starchip som mamma, en häst som jag köpte av Niclas Stenquist när hon var dräktig. I år har hon inte fått något föl, men vi funderar på att betäcka henne med Beer Summit så att vi får ett nytillskott nästa år, säger Louise.

På tal om nytillskott, inom kort väntar familjen Höglund ett eget sådant. Familjens två barn, som är 6 respektive 3,5 år gamla, ska få ett syskon. Men Louise tror ändå att hon ska hinna med och träna sina hästar.

— Vi har ju tur att vi har stallet på min föräldragård, där mamma är väldigt behjälplig med hästarna, säger hon.

I dagsläget består rörelsen av två tävlingshästar, en ettåring, ett fölsto och en shettis. Så kan det gå när man av en tillfällighet besöker Hingstdagen på Axevalla.

ATG